Concept training med Ken Ramirez

Concept Training – Taking You and Your Animal to New Levels

Det här var en inspirerande föreläsning om konceptträning. Konceptträning handlar om att få hunden att förstå olika koncept som generaliseras till nya situationer, istället för att lära in enskilda beteenden och signaler. Exempel på konceptträning är:

 • Modifierande signaler: Höger och vänster; Upp eller ner; Stor eller liten;
 • ”Match to sample”: Visa hunden ett föremål och be hunden hämta det som ser likadant ut från en hög med föremål.
 • ”Space conceptualization”: Tex: Blindhundar som lär sig hur stor en rullstol är och anpassar vägen till det.
 • Härmning: Djur som lär sig att härma andra djur och som även härmar helt nya beteenden efter bästa förmåga.

Även om härmning kanske är det mest fascinerande konceptet så var det modifierande signaler som intresserade mig mest och också det som större delen av föredraget handlade om rent praktiskt. För mig är modifierande signaler intressanta rent praktiskt, eftersom det annars blir så många signaler för våra tricks. När hundarna kan göra samma beteende på två sidor (lyfta vänster bakben, lyfta höger bakben etc.) blir det ju helt plötsligt dubbelt så många signaler om man inte har modifierande signaler som ”höger” och ”vänster”. Tanken med en modifierande signal är att den inte bara fungerar i ett sammanhang (som agilityhunden som har lärt sig en tight vänster- eller högersväng på signal), utan kan användas i helt nya situationer ihop med nya signaler. Man kan också lära hunden andra modifierande signaler (som över/under, stor/liten, upp/ner, rund/fyrkantig etc.) och till slut kombinera dem.

Innan man börjar träningen är det viktigt att man bestämmer sig för en syntax – i vilken ordning signalerna kommer att ges i framtiden. Ken rekommenderade den här ordningen: Substantiv (ex. boll) – modifierande signal (ex. stor), verb (ex. apport). Ken skiljer också på ”interna” modifierande signaler, som höger/vänster och ”externa” modifierande signaler som stor/liten. De interna är enklare eftersom de är objektiva och konstanta. De externa är svårare eftersom de är subjektiva och varierande. Handbollen är stor i förhållande till tennisbollen, men liten i förhållande till fotbollen. Ken rekommenderade att man börjar med interna modifierande signaler, till exempel höger/vänster. När hunden har lärt sig 3-4 modifierare går träningen snabbare och enklare med nya koncept.

Ken var noga med att poängtera att det här är träning för avancerade tränare och hundar. Det är viktigt att ha en solid grund med shaping och en kreativ hund. Han rekommenderade frishaping och lekar som ”101 saker man kan göra med en box”.

Mitt projekt blir att lära Pi höger och vänster som koncept. Jag tror att jag ska börja med targets eller något annat enkelt beteende som är tydligt höger och vänster. Min målsättning är bland annat att hon ska kunna:

– Lyfta höger respektive vänster framtass
– Lyfta höger respektive vänster baktass
– Targeting till höger och vänster
– Apportering åt höger och vänster
– Nudda höger/vänster baktass med nosen
– Ingångar på höger och vänster sida

Jag ser fram emot att sätta igång med träningen! Ken använde en del hjälp i början. Jag får se hur jag gör. Ett annat problem jag har är att jag inte har kommando för de här olika beteendena, och det är ju självklart att man kan lägga en signal på targeting och apportering utan att ha vänster/höger, men hur gör man med att lyfta en baktass? Hur lägger man en signal på det och får hunden att förstå att det gäller båda baktassarna? Spännande utmaningar 🙂 Jag ska försöka skriva mer imorgon kväll. Nu ska jag ta ut hundarna och stupa i säng. Imorgon hämtar vi en ny (fast begagnad) bil! Spännande, men ungefär hela dagen går åt till det. Hoppas att det inte blir riktigt lika varmt som det var idag.

7 svar på ”Concept training med Ken Ramirez

 1. Åååå, så spennende!! Skulle ønske jeg kunne vært på seminaret! Ufattelig interessant hvor mye disse dyra kan lære seg! Nå ble jeg inspirert til mer triks-trening!

 2. Det här låter jättespännande. Ser fram emot att se lite filmer på höger och vänster träning sen. Stort tack för att vi får ta del av dina ”anteckningar”.

 3. Takk for inspirerende blogginnlegg og filmer fra dyktige hundetrenere!

  Min Oluf er omplassert fra Blindeforbundet, og kunne allerede høyre og venstre når jeg fikk ham. Det har jeg hatt god bruk for; og nå ble jeg motivert til å sette det sammen med feks. høyre/venstre labb. Dette blir spennende!

 4. Tack för att du delar med dig. Hade tänkt gå på deras seminiarium nu till helgen men den krockar med en annan kurs:-(
  Ha det gott!

 5. Pingback: Lata dagar « Kickan tränar hund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.