Lydnadsträning med Wilco

Efter att ha ägnat natten åt valpning ägnade vi gårdagen åt lydnadsträning med eleverna som har gått årets lydnadssatsning. Eftersom Squid höglöper fick Wilco köra mycket lydnadsträning idag, både skoj och nödvändigt! Som Veronica nämnde i kommentarerna på senaste inlägget, så försöker jag att logga all träningstid (plus lite annat) med hundarna. Dels tycker jag att det är intressant att hålla reda på (får frågan ”hur mycket tränar du dina hundar” ofta), och dels sporrar det ibland till att träna lite mer (eller i alla fall till lite dåligt samvete). Dagens lydnadsträning hjälpte definitivt kraftigt på Wilcos lydnadssnitt. Vi jobbade bland annat med:

  • Lite inmarsch på plan. Duktig valp som har fokus och engagemang. Har ju inget direkt fotgående, så det blev lite ostrukturerat. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att få med det tävlingsmässiga när man har chansen, även om hunden inte kan några moment.
  • Komma tillbaka med leksak. Det här är en av de sakerna som jag prioriterar mest med Wilco. Jag vill att han ska gilla att leka ihop med mig och att han ska vilja komme med leksaken till mig så fort som möjligt om jag kastar den eller om han får vinna. Jag har jobbat på det sedan han var liten, och han har varit duktig, men nu när han mognar ser jag tendenser till att vilja ”packa” leksaken i munnen när han får den på egen hand, och att han inte alltid kommer tillbaka i högsta fart. Provade lite olika saker och det som fungerade bäst var att verkligen nonchalera honom och låta honom anstränga sig för att komma åt min högerhand (där han trycker leksaken för att jag ska dra i den igen).
  • Fokus i fotposition och felritual. Introducerade konceptet att man kan bli felad om man faller för en frestelse och tittar bort. Jag lät Wilco sätta sig frivilligt och gick in och ställde mig i fotposition. En träningskompis började kommendera, och om Wilco såg på mig blev det stor belöning. Om han tittade bort markerade jag det och gick ur position och retade honom med belöningen. Så gjorde vi om, och om han gjorde rätt blev det belöning. Jag tyckte att det gick jättebra för att vara första gången. Riktigt fin attityd, och han verkade förstå uppgiften på slutet.
  • Ingångar/hitta position. Här ligger vi verkligen lite efter. Vi jobbar fortfarande på klossen och jag försöker lära honom att hitta perfekt position vid min vänstersida. Sist jag tränade på det kändes det bättre, men sedan dess har jag shejpat hela varv runt klossen med mig ute ur bilden (belönat med Manners Minder), och nu kom han in i det tänket mer än vad han fokuserade på att hitta positionen. Jag tycker också att det är svårt att få honom att hålla en bra huvudposition när han jobbar på klossen. Den blev också lite sämre när jag jobbade med hela varv, han vill gärna sänka huvudet jättemycket. Här får jag nog tänka till lite innan jag tränar mer.
  • Springa till target. Det här har vi påbörjat någon gång tidigare, men jag har känt att han har varit lite för omogen för att det ska ge så jättemycket att gå vidare. Nu känns han mognare och med lite mer tryck, så vi körde ett par pass med att springa till target. Jag vill att han ska springa rakt ut från mig, trampa på targeten och förvänta sig leksak i den riktning han springer. Jag vill alltså inte att han vänder sig tillbaka mot mig förrän han har leksaken i munnen. Eftersom jag fokuserade så mycket på belöningen så blev han lite slarvig med att faktiskt trampa på targeten. Ibland sprang han vid sidan av och ibland hoppade han över. Jag använde en dörrmatta som target, så den är inte direkt svår att träffa om man försöker lite. När jag blev mer noga med kriteriet blev han det också, då stannade han nästan upp på target för att visa mig att tassarna var på. Det är det här som är både spännande och lite svårt med Wilco. Han är nästan lite för smart ibland, och verkar väldigt uppmärksam på exakt vad man belönar, istället för att se den stora bilden.
  • Lägganden med låsta tassar. Wilco har långa ben, men klarar ändå av att göra fina lägganden från stå med alla tassar låsta. Än så länge krävs det dock att jag är nära och belönar ofta (ibland två gånger på väg ner), men det känns som att vi är på rätt väg. Jag började lägga på kommando ”res” när jag tar upp honom i stå igen, eftersom han gör den rörelsen rätt hela tiden.
  • Sitt stilla med störning. Wilco fick sitta bredvid en hund som tränade platsliggning med störning, och vi fick gott om störning från både den andra hunden och från husse som gick runt hundarna och störde. Stor guldstjärna till Wilco som är väldigt, väldigt duktig på att inte störas ut!

Är du också peppad på lydnad? I november kör vi igång en ny och förbättrad tävlingslydnadskurs online. Du kan vara med som observatör och bli inspirerad, eller med hund och få obegränsat med coachning i 16 veckor! Läs mer här.

När Wilco inte tränade fick han ligga i sin säng och titta på när de andra hade skoj.

Wilco i säng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.