Lydnad med Pi

I somras gick jag med på utmaningen att starta klass II med Pi innan året är slut. Men efter lydnadsklass I la vi egentligen ner lydnadstränandet och jag började tänka att vi skiter i klass II i år. Det var jakt och jaktprov och Pi var ofta rätt okoncentrerad på planen, bara småfågel i huvudet. Men så under och efter jakten, kände jag hur henne fokus kom tillbaka och hon har varit riktigt trevlig att träna med när hon har varit demohund på kurs. Så nu har jag tagit beslutet att jobba mot lydnadsklass II. Vi har påbörjat de flesta moment, men få är färdiga. Tänkte ändå satsa på att tävla på GMBK den 7 november, så har vi det gjort innan jag hämtar valpen samma helg. Det är bara en månad kvar, så vi har ju en del att slipa på. Inkallning med ställande, rutan, fjärrdirigeringen, hoppet, fjärren, platsliggningen… Som tur är verkar allt gå snabbt och lätt att lära henne, hon har ju fina grunder sedan tidigare och jag tänker inte ställa all världens krav på fart och precision. Säkerhet framför allt! Här kommer en statuscheck efter dagens träningspass (som är vårt första seriösa försök på flera månader):

Platsliggning: Har aldrig gjort en dold platsliggning, men med tanke på att hon kan ligga i öppen bur ensam på planen när jag går och äter lunch i en halvtimma, så tror jag att det ska gå ganska lätt. Ska nog använda burlekarna till att börja med.

Fritt följ: Känns bra, jobba med uthållighet och fokus.

Läggande under gång: Kan hon från förr, så vi får bara repetera en del så att hon blir säker.

Inkallning med ställande: Har fina stå på avstånd om hon kommer mot mig frivilligt. Vill gärna sätta sig om jag kommenderar ”stå” i en inkallning.  Får också tänka på att behålla farten mot mig, den går lätt ner.

Rutan: Fungerade fint att skicka in henne i ny ruta med pvc-box i. Träna många nya rutor och fasa ut boxen.

Apportering: Slarviga gripanden om jag inte jobbar på dem. Behöver också bättre tempo in och djupare ingångar.

Hopp: Det här momentet har vi aldrig tränat, men återhoppet är ju med i klass I och sitt är hon i alla fall bra på, så jag får lägga energi på att lära henne hoppa ut från mig, borde gå snabbt.

Fjärrdirigering: Har vi börjat på litegrann, men just nu tänker hon gärna på stå-ligg eftersom det är det vi har tränat på. Då ställer hon sig gärna upp snabbt innan hon sätter sig. Ska få fram beteendena frivilligt och så lägga kommando på det.

Övrigt: Tävlingen är utomhus på kvällstid, alltså bör jag träna en del på kvällarna i elljuset.

1 svar på ”Lydnad med Pi

  1. Ska också ta tag i den här utmaningen nu – börjar hos Maria H i helgen! 😀

    Funderar på att baklängeskedja läggandet och ställandet. När jag gjort ett par tester under veckan har det visserligen blivit rätt på momenten i rätt ordning, men tänkte ändå försöka minimera risken att hon lägger sig på ”stå” under inkallningen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.