Kurs för Maria Hagström

Igår kom Maria Hagström hit för fyra dagar med kurs. Maria började redan igår kväll med ett föredrag om hur man kan bli en bättre tävlingsförare. Det var väldigt intressant och gav mycket inspiration. För egen del har jag kanske mest nytta av att ha konkreta målsättningar på lång, medellång och kort sikt. De långsiktiga målsättningarna är det inte så illa ställt med i år, men det är värre med målsättningar på medellång och kort sikt. En annan viktig sak som jag tror att man ofta glömmer, speciellt i agilityn, är att ha tävlingslika ritualer även på träning. I lydnaden är det lättare att tänka på det, eftersom det är mer viktigt på sätt och vis, men för en hund som Shejpa kan det absolut göra en stor skillnad för tävingsutförandet, tror jag. Hur ofta värmer man till exempel upp i koppel, för att sedan ta av kopplet på startlinjen? Uppvärmningsrutiner för agility som också fungerar på tävling tror jag är viktigt att testa ofta på träning också.

Idag har Maria haft tävlingslydnadskurs för oss i ridhuset i Svartedal. Det har varit kallt som tusan och tyvärr har min dag blivit lite förstörd av att jag har blivit dålig. Jag vet inte riktigt vad som är fel, kanske influensa? Känner mig konstig och yr och som om jag hade elektrisitet i hela kroppen när jag rör mig. Att sitta stilla i kylan i flera timmar gör inte att man mår bättre. Idag körde jag i alla fall med Missy och mycket fokus har gått åt till att få henne att hitta rätt attityd. Vi började med fritt följ, ett moment som egentligen är rätt bra, men som just nu förstörs av att hon vill alldeles för mycket. Vi fick jobba med passiva belöningar (omvänt lockande och koncentration i halter) och att bryta för dålig prestation. Det där med att bryta med god timing är så svårt, tycker jag! Jag måste träna massor på det, men om jag inte börjar göra det så blir jag ju inte heller bättre på det. Missy har ett så pass bra fritt följ att falla tillbaka på att jag tror att det kan bli väldigt tydligt för henne om jag bryter henne för till exempel studsande med bra timing, varje gång. En risk är ju annars att man fastnar i en hög förstärkningsfrekvens för att hålla hunden lugn och koncentrerad, men det gör kanske tyvärr att man får ännu större problem på lång sikt, när hunden faktiskt ska gå i många minuter utan belöning på tävling.

Nästa pass gick vi vidare med fler småtråkiga saker. Vändningar, halter och utgångsställningar är också en detalj som vi får neddrag för hos en hård domare. Vi fick en del tips på hur vi kan jobba med det, även där är attityden en av huvudnycklarna. Ju hetare hon blir, destå mer slarvar hon. Vi jobbade också med att hon fick komma bakifrån in i utgångsställning och hitta rätt position. Där blev det ganska ofta rätt, men inte alltid. När hon blir jätteduktig på det ska jag utmana henne med att ändra vinkeln. Till slut jobbade vi med signalkontrollen. Det var verkligen inte bra när jag gick framlänges, men riktigt bra när jag gick baklänges (till min stora förvåning). Maria tyckte att jag skulle strunta i att få perfekt signalkontroll (eller i alla fall jobba med det separat, men inte låta det hindra mig från lydnadstävlande) och istället lära in rutiner och kedjor som hjälper henne att välja rätt position i lydnadsmomenten. Vi får väl försöka med det, nu känner jag att jag inte kommer speciellt mycket framåt med den där signalkontrollen…

Nu är det skönt att vara inne i värmen igen, ska laga lite mat och ta det lugnt. Hoppas att jag mår bättre imorgon så att jag får ut mer av kursen.

5 svar på ”Kurs för Maria Hagström

  1. God bedring, Fanny! Trist at du er syk! Spennende å lese om hva dere gjør på kurset. Håper du er bedre i dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.