Förmiddagens lydnadsträning

Sitter och väntar på Karine som ska komma hit och träna i eftermiddag. Jag har redan hunnit med att träna lydnad med Missy och Pi. Gjorde som igår och stoppade hundarna i bilen och körde ner på planen. På så sätt blir det enklare att köra korta pass och byta hund ofta. Missy och jag kämpade på med rutan. Första passet gick mest åt att drilla omdirigeringar. Dels för att jag tänker att det kanske får henne att sluta ställa sig fel (testfas, gå direkt till punkten där man ändå hamnar till slut) och dels för att det finns en stor risk att jag kommer behöva dirigera om henne på tävlingen och om hon inte är säker på det så kommer hon hellre tillbaka till mig. Andra passet försökte jag lägga ut musmatta bakom rutan för att ge henne mer riktning framåt och få till flera lyckade ställanden. Tyvärr ledde det till att hon ställde sig i bakkant på rutan de flesta gångerna. Problemet är helt enkelt att mitt ställande inte är tillräckligt bra. Hon hittar rutan lätt, springer in snyggt, men stannar för långsamt och hamnar fel. För det mesta ser det ut så här:

Jag funderar på att jobba mer med att hitta mitten på avstånd. Kanske till och med lägga target i mitten på rutan några gånger. Rutan är verkligen ett moment där det kan vara en bra idé att inte låsa sig vid en metod, utan variera beroende på vad hunden gör. En del hundar behöver target i rutan, för många andra passar det bättre med target bakom och klick för rörelse igenom rutan, andra behöver mer shejping med rörelse i mitten etc. I övrigt gjorde vi en bra dumruta, bra inkallning, bra fjärr, fritt följ och 3 min sittande. Ska försöka köra igenom konskick + apporteringar i eftermiddag.

Pi var verkligen förmiddagens stjärna! Hon var fokuserad och uthållig. Vi körde igenom alla moment förrutom apporteringen och det gick kanonbra. Både läggande och ställande fungerade idag. Hon är nog ganska känslig för mitt tonfall när jag ställer henne. Borde jobba med kommandot i olika tonfall istället för att låta henne shejpa mig till att alltid säga det på samma sätt (för vem vet om jag verkligen säger det på rätt sätt när det är dags för tävling). Hennes inkallningar har varit lite oengagerade ibland, men jag insåg att jag aldrig har belönat fart utan alltid bara kedjat ihop det med ingångarna. Idag provade jag att belöna en bra start med att jag sprang iväg och belönade när hon kom ikapp mig. Nästa inkallning blev bara så läcker! Hon börjar få riktigt bra stuns i alla rörelser och jag tror inte att jag hade kunnat få en border collie till att göra det bättre. La också några platsliggningar på 30 respektive 60 sekunder. Det känns riktigt bra, det märks att Thomas har tränat på det medan jag var borta. Tänk om hon kunde vara så här bra på tävling! Nu är det uthållighets- och tävlingsträning som gäller!

2 svar på ”Förmiddagens lydnadsträning

  1. Du kanske får satsa på en ”Ulf Kalborg med Vimsa-ruta” i stället. 🙂 Full satsning genom konerna och så ett snabbt liggkommando. Gillar man running contacts så borde ju adrenalinet i den typen av ruta tilltala. 😉

  2. Tänk vad jag känner igen det där!
    Hittar rutan men väääldigt sega ställanden, otroligt irriterande.
    Tänkre börja köra med Target i mitten av rutan igen, vill inte riskera ngt med att den ligger för långt bak..
    Berätta hur det går för er!
    Ha det så gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.