Dags att börja jobba

Det har varit hektiska dagar. Rakt från Gardermoen till Göteborg för en privattimma i fredags. Sedan tävlingslydnadskurs och privattimmar i helgen. Jag har inte orkat göra så mycket mer. Jag borde verkligen träna massor nu. Missy behöver hållas igång och fortsätta sin fina utveckling i lydnaden. Shejpa behöver agilitytränas inför ny transatlantisk resa om några veckor. Pi behöver träna lydnad så att vi kan tävla i vår. Den som har fått mest träning de senaste dagarna är faktiskt Pi. Hon är riktigt duktig! Igår satte jag ihop hela momentet ställande under gång (med en hund som har förståelse för att hålla positionen och fri-signal är det inte värre än att göra det, insåg jag). Fria följet börjar bli mer helhetligt. Starterna är bättre, svängarna är bättre och uthålligheten börjar komma sig. De två stora bitarna vi behöver jobba på inför tävling är platsliggningen och signalkontroll på stå / ligg under marsch. Platsliggningen är egentligen bara att träna, mycket, men det är ju så himla tråkigt. Signalkontrollen är inte så bra just nu, men jag märker att det tar sig enormt om jag bara börjar träna på det. Jag började tidigt med signalkontrollövningar med Pi, och hon är betydligt klokare på det området än de andra hundarna. Den hunden är väldigt klok på många plan. Trots att hon är ganska störningskänslig, klarar hon av att jobba sig igenom utebliven belöning i flera minuter utan att släppa fokus. Det är som att hon bara koncentrerar sig ännu mer när det blir svårt. Hon ger inte upp, börjar inte låta eller flamsa, börjar inte titta på fåglarna eller nosa i luften. Hon sätter på sig arbetshandskarna och jobbar! Det är en häftig attityd, som jag mer får fram i shejping än i till exempel fria följet. Jag antar att det beror på att jag tar mer ansvar när vi kör tävlingsmoment än när vi shejpar eller försöker få fram frivilliga grundfärdigheter. Dags att ändra på det, kanske. Jag önskar att jag hade en inomhuslokal, där jag kunde få riktigt flyt på fria följet utan att behöva tänka på störningar över huvud taget.

Vi är kvar i Mölndal ikväll, åker hem imorgon. Ska försöka få till minst ett träningspass med varje hund imorgon innan vi håller kurs, helst på en ny plats. Kanske på vägen hem. Att prioritera tre hundar är svårt, jag brukar vara lite periodare…

Tävlingslydnadskursen i helgen var riktigt kul. Vi hade en liten grupp med nya elever och en liten grupp med tränarelever. Vädret var kanske inte det bästa igår, men det gick bra ändå. Idag var det bättre och vi var ute nästan hela tiden. Jag har nosat upp några kursdeltagares bloggar igen:

http://www.blogtown.se/blog.php?date=2008-03-30%2020:54&id=RastaHunden 
http://fjodorochvixhen.panatet.se/blogg/permalink-20080329-78936.html 

5 svar på ”Dags att börja jobba

  1. Tack för hjälpen i fredags, det var väldigt givande 🙂 Jag fattar mkt mer nu, vilket säkert glädjer Nike.

    Lycka till med eran egen träning, förstår att det är en utmaning att hinna med allt 😉

  2. Hej Fanny och Tomas.
    Det var kul att träffa både er och era hundar och jag tackar så mycket för en bra kurs. Ska försöka skrapa ihop pengar till tränarutbildningen nästa år! Då kanske vi klarar lydnadsutmaningen 30/6 – 09 😉

  3. Kul att det går så bra med Pi’s träning! Själv tränar jag knappt lydnad alls nu. Tror jag skiter i tävlingen i maj. Jag förstår inte hur jag ska kunna tycka att lydnaden är rolig! Allt har ju med inställning att göra, men när man helt enkelt bara tycker att det är tråk? Ska kanske skita i lydnaden helt och istället koncentrera mej på det jag faktiskt tycker är kul. Blir så ineffektiv träning när man egentligen bara vill göra något helt annat.

  4. Argh! Jag känner igen det där med att försöka ha tid att träna riktigt med alla hundar… Speciellt nu när man har en ”bonushund” som man vill lära lite saker…. och regn…
    Jag vill ha en egen konstgräsplan under tak!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.