Balanserad vinterträning

Mitt i vintern är det lockande att träna hunden inomhus. Det finns många tricks att lära in som ökar hundens kroppskontroll samtidigt som ni förbättrar ert träningssamarbete. Försök att välja tricks som stärker hundens svaga sidor. Den heta hunden kan få träna på något som kräver koncentration och lugna rörelser, medan den lugna hunden får träna på något som kräver att han tar i. Om hunden lätt blir för fokuserad vid belöningen kan han få träna på att vända sig bort från den, eller att jobba på avstånd från dig.

Försök att utvärdera din hund och de beteenden han har på repertoaren. Vad behöver du mer av? Vad vill du dämpa?

Aktivitet – Passivitet
Snabbt – Långsamt
Nära – Långt borta
Riktat mot föraren – Riktat bort från föraren
Nos – Mun
Framtass – Baktass
Höger sida – Vänster sida

Utifrån din utvärdering kan du välja tricks som stärker de sidor som du behöver mer av.

Ett trick som kan varieras beroende på vad du är ute efter är att snurra runt en stolpe. Om hunden behöver mer fart och aktivitet kan du träna på att han så fort som möjligt ska springa runt stolpen och sedan komma tillbaka till dig för häftig lek. Du kan börja nära, men sedan öka avståndet om det också är så att din hund behöver jobba mer på att vara på avstånd från dig.

Det här beteendet kan användas till mycket i lydnadsträningen. Här nedan visar jag ett exempel, där jag använder det för att lära Squid dirigering till apportering med dirigering. Många använder också skick runt stolpar vid inlärning av agilityhandling.

För hundar som mina, som gärna rör sig fort, har jag istället valt att i vinter jobba på det som en lugn övning, där de får gymnastik för kroppen genom att böja ryggraden och kontrollerat skritta på ett böjt spår runt stolpen. Självklart gör vi det både medsols och motsols för att behålla balansen. Det här är ett perfekt beteende att använda under uppvärmning inför till exempel agility.

I båda varianterna måste hunden vända sig bort ifrån föraren och belöningen i delar av beteendet. Det är också mycket värt, eftersom de flesta hundar är bättre på att jobba riktade mot belöningen hela tiden.

8 svar på ”Balanserad vinterträning

 1. Precis vad vi behöver nu, tack för det här inlägget 🙂
  Jag blev nyfiken på hur du menar när du skriver ’böjer ryggraden och skritta kontrollerat’?
  Jag har för tillfället en hund med skadad tass och när gipset är av blir det mycket uppvärmning och nedvärmning för att inte dra på onödiga skador. Något jag tyvärr inte tänkt mkt på innan så nu tänker jag lära mig bra övningar och värma ordentligt!

  • Böja ryggraden = hunden ser ut som ett C i kroppen (sett ovanifrån) när den går runt stolpen.

   Kontrollerad skritt = hunden GÅR runt istället för att springa eller slänga sig.

   Ska se om det kanske kan bli en film 🙂

   Lycka till och God Jul!

 2. Nu vet jag ju inte om du har tänkt ha något kommando på övningen (skritta runt stolpe), men om det var tanken, skulle du ha ett kommando för medsols och ett för motsols? 🙂

  • Nej, jag sätter nog inget kommando på att gå lugnt runt stolpen, men jag hade nog haft olika kommandon för de olika hållen om jag skulle ha det.

 3. Pingback: Träning i Storfors | Petra & Skurk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.