Att diskutera på internet

Jag har varit med på hundforum av olika slag i snart 15 år. Genom hundforum har jag fått vänner, lärt mig nya saker och framför allt – diskuterat de flesta ämnen kring hundägande och hundträning med olika typer av människor. Idag har grupper på Facebook i princip tagit över hundforumens roll, och diskussionerna är vildare än någonsin. Många diskussioner är intressanta och hjälpsamma, men det finns också många diskussioner som spårar ur helt. Vissa ämnen är helt klart hetare än andra, till exempel frågor om träningsmetoder och relation till hundar i vardagen. Avelsfrågor brukar också kunna engagera många utan att de båda sidorna någonsin närmar sig varandra.

Jag tänker att vi alla vinner på att försöka hålla diskussioner på en bra nivå. Oavsett om vi vill övertyga andra om den egna träningsmetodens förträfflighet eller om vi försöker samarbeta i en klubb. Här kommer mina bästa tips för bättre diskussioner på internet:

 • Utgå ifrån att alla du diskuterar med älskar sin hund (eller sporten, eller rasen) och försöker att göra det bästa för den. Även om du är övertygad om att ditt sätt är bäst så är det faktiskt väldigt troligt att andra bryr sig om sin hund precis lika mycket som du bryr dig om din, och att deras åsikter också bygger på en övertygelse om att de val de gör är bäst för hunden (eller sporten, eller rasen…).
 • Utgå ifrån att andra också har kunskap – även om de inte har samma åsikter som dig, men var ödmjuk inför det faktum att det finns folk som både kan mindre än dig (och behöver trevlig vägledning, inte trakasserier) och inför att det finns folk som har mer erfarenhet och faktiskt kan saker som inte du kan.
 • Försök att sätta dig in i andras ståndpunkter och tolka dem så generöst som du kan. Gör ett tankeexperiment där du försöker att argumentera för den andra ståndpunkten så bra som möjligt. Argumentera inte emot en vulgärversion av det som din diskussionspartner säger, ge alltid the benefit of the doubt och fråga ”menar du *generös tolkning av det motparten säger*” om du är osäker istället för att förutsätta det värsta.
 • Om du hävdar att det du säger är fakta bör du kunna backa upp det med relevanta referenser. Det räcker inte att säga ”det kan du googla själv” om någon frågar. Skilj på fakta och åsikter och presentera inte dina personliga åsikter som fakta om de är just åsikter.
 • Tänk på att det är många fler som läser en diskussion än de som deltar i den. Du kanske inte övertygar dina meningsmotståndare, men om du är trevlig, saklig och har goda argument finns det stor chans att du påverkar de som läser tråden utan att kommentera.
 • Var öppen för att lära dig nya saker. Även om du inte kommer att använda allt du lär dig är det alltid bra att förstå andra sätt att göra saker på och att förstå andra perspektiv. Dessutom är det jättetråkigt att diskutera med någon som inte kan tänka sig att någonsin ändra uppfattning eller lära något av någon annan. Det här gäller kanske ännu mer i verkliga livet än i diskussioner på internet. Om någon gör något som jag inte förstår poängen med så vill jag gärna lära mig mer om det. Oavsett vad jag upptäcker så kommer jag att kunna utnyttja den kunskapen senare.

img_0224

13 svar på ”Att diskutera på internet

 1. I just det sammanhanget hade de gamla hundforumen sin poäng, man lärde känna folk genom åren och oftast var det en mer förlåtande och stöttande inställning.

  Även om jag gillar den nya modellen också.

 2. Jag har ju precis som du hängt på forum och älskat att diskutera i åratal. Det var ju tex så jag lärde känna dig, och många andra som jag räknar som vänner idag. Men för några månader sen nådde jag en gräns och lämnade alla diskussionsforum på facebook. Tyvärr, för egentligen älskar jag det fortfarande. Men jag orkade inte med all skit. Att ha hjärtklappning varje gång man tittar in på ett forum eller ser att man har notifieringar, det håller inte, det känns inte sunt och vettigt för mig längre. Kanske kan jag återkomma en dag, men just nu går det inte.

 3. Jag tillhör dom som inte skriver mycket på nätet men läser desto mer. Jättebra det du skrivet Fanny å Åsa jag har alltid gillat dina inlägg och saknar dig.

 4. Himla bra skrivet Fanny! Jag undviker alla tyvärr de flesta forum just p g a att det ofta blir ”pajkastning”. Men i vissa fall skrivs och diskuteras det ju också på ett väldigt vettigt sätt och då missar man å andra sidan bra en massa bra tankar från andra. Svårt det där… Men väldigt bra att du tog upp ämnet för det känns som en het fråga.

 5. Jättebra skrivet! Jag försöker följa vad som händer och skrivs så mycket som möjligt själv, även om jag kanske inte deltar aktivt i det. Tror inte det finns så mycket som kan förvåna mig längre, tonen folk håller i sitt skrivande tal är hemskt! Just punkten om att diskutera sakligt, inte hoppa på andra som är av en annan åsikt och kunna backa upp med källor till sina påstående har de allra flesta missat! Är det okej att dela detta inlägg så fler kan läsa det? Det kanske finns någon därute som läser det och faktiskt tar efter det 😉

 6. Jättebra inlägg! Vi har ju också träffats via AoH och det var spännande och lärorika år. Numera läser jag endast ett forum och det är Bukefalos. Mest beror det förstås på att jag inte längre är hundintressserad på samma sätt längre men även för att jag vet vad jag tycker och inte längre har jättestort behov av att diskutera det. Motståndarna kommer ändå inte tycka som jag och de som tycker som jag är ju redan på min sida.

 7. Jag drar mig för att skriva inlägg i ”hund-forum”. Det finns alldeles för många ”experter” som gillar att idiot-förklara en frågeställare som söker hjälp och insikt… Får en känsla av att vissa forum används av en del till att förstärka deras självbild. För att raljera: Om man har en muskulärt ”begåvad” brukshund som inte går perfekt i koppel, så blir man ofta ”dissad” av en ung människa som ha örn-koll på sin Chihuahua. Refererar man dessutom till något man hört Fredrik Steen säga, då är men en klockren idiot. Tack & hej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.