Concept training med Ken Ramirez

Concept Training – Taking You and Your Animal to New Levels

Det här var en inspirerande föreläsning om konceptträning. Konceptträning handlar om att få hunden att förstå olika koncept som generaliseras till nya situationer, istället för att lära in enskilda beteenden och signaler. Exempel på konceptträning är:

  • Modifierande signaler: Höger och vänster; Upp eller ner; Stor eller liten;
  • ”Match to sample”: Visa hunden ett föremål och be hunden hämta det som ser likadant ut från en hög med föremål.
  • ”Space conceptualization”: Tex: Blindhundar som lär sig hur stor en rullstol är och anpassar vägen till det.
  • Härmning: Djur som lär sig att härma andra djur och som även härmar helt nya beteenden efter bästa förmåga.

Även om härmning kanske är det mest fascinerande konceptet så var det modifierande signaler som intresserade mig mest och också det som större delen av föredraget handlade om rent praktiskt. För mig är modifierande signaler intressanta rent praktiskt, eftersom det annars blir så många signaler för våra tricks. När hundarna kan göra samma beteende på två sidor (lyfta vänster bakben, lyfta höger bakben etc.) blir det ju helt plötsligt dubbelt så många signaler om man inte har modifierande signaler som ”höger” och ”vänster”. Tanken med en modifierande signal är att den inte bara fungerar i ett sammanhang (som agilityhunden som har lärt sig en tight vänster- eller högersväng på signal), utan kan användas i helt nya situationer ihop med nya signaler. Man kan också lära hunden andra modifierande signaler (som över/under, stor/liten, upp/ner, rund/fyrkantig etc.) och till slut kombinera dem.

Innan man börjar träningen är det viktigt att man bestämmer sig för en syntax – i vilken ordning signalerna kommer att ges i framtiden. Ken rekommenderade den här ordningen: Substantiv (ex. boll) – modifierande signal (ex. stor), verb (ex. apport). Ken skiljer också på ”interna” modifierande signaler, som höger/vänster och ”externa” modifierande signaler som stor/liten. De interna är enklare eftersom de är objektiva och konstanta. De externa är svårare eftersom de är subjektiva och varierande. Handbollen är stor i förhållande till tennisbollen, men liten i förhållande till fotbollen. Ken rekommenderade att man börjar med interna modifierande signaler, till exempel höger/vänster. När hunden har lärt sig 3-4 modifierare går träningen snabbare och enklare med nya koncept.

Ken var noga med att poängtera att det här är träning för avancerade tränare och hundar. Det är viktigt att ha en solid grund med shaping och en kreativ hund. Han rekommenderade frishaping och lekar som ”101 saker man kan göra med en box”.

Mitt projekt blir att lära Pi höger och vänster som koncept. Jag tror att jag ska börja med targets eller något annat enkelt beteende som är tydligt höger och vänster. Min målsättning är bland annat att hon ska kunna:

– Lyfta höger respektive vänster framtass
– Lyfta höger respektive vänster baktass
– Targeting till höger och vänster
– Apportering åt höger och vänster
– Nudda höger/vänster baktass med nosen
– Ingångar på höger och vänster sida

Jag ser fram emot att sätta igång med träningen! Ken använde en del hjälp i början. Jag får se hur jag gör. Ett annat problem jag har är att jag inte har kommando för de här olika beteendena, och det är ju självklart att man kan lägga en signal på targeting och apportering utan att ha vänster/höger, men hur gör man med att lyfta en baktass? Hur lägger man en signal på det och får hunden att förstå att det gäller båda baktassarna? Spännande utmaningar 🙂 Jag ska försöka skriva mer imorgon kväll. Nu ska jag ta ut hundarna och stupa i säng. Imorgon hämtar vi en ny (fast begagnad) bil! Spännande, men ungefär hela dagen går åt till det. Hoppas att det inte blir riktigt lika varmt som det var idag.

Motbetingning som problemlösning

I helgen har vi varit på seminarium med Ken Ramirez och Kathy Sdao. Ken har vi hört mycket gott om från vänner och Kathy lyssnade vi på i höstas när hon var här ihop med Bob Bailey. Helgen har varit väldigt inspirerande och trevlig och jag tänkte att jag skulle ge en kort sammanfattning av mina favoritföreläsningar under helgen för er som inte kunde vara med:

Kathy Sdao – ”Cujo meets Pavlov! Using Classical Conditioning to Treat Dog-Dog Aggression”
På lördag förmiddag pratade Kathy om hur hon använder motbetingning för att lösa problem med hundaggression (speciellt hundar som är arga i kopplet). För mig innebar den här föreläsningen både inspiration och några aha-upplevelser. Ofta använder vi ju en typ av klassisk betingning när vi försöker lösa problem. För border colliesarna har motbetingning haft snabb och bra effekt på biljagande – ett beteende som vi vet att de flesta vallhundsvalpar börjar med och därför lär vi hundarna att bil = belöning redan från första dagen de kommer hem. Men i andra situationer har jag inte fått samma snabba resultat och ibland också upplevt att fel beteende har blivit förstärkt. Efter Kathys föreläsning inser jag dock att motbetingning kräver lite mer planering och insats än vad jag har lagt ner vid de tillfällena. Här kommer några av de viktigaste punkterna för en lyckad motbetingning:

  • Det här kanske verkar givet, men här har jag slarvat: Använd någonting som hunden verkligen tycker om! I de flesta fall är det riktigt god mat som är det bästa alternativet, men det kan också vara lek eller massage.
  • Se till att du får rätt ordning på olika stimuli. För att motbetingning ska ske måste det hunden upplever som trevligt (maten) komma efter att han får syn på det som skapar otrevliga känslor (till exempel en annan hund). Det ska absolut inte komma före (och det är nog en ganska vanlig syn med hundägare som får syn på en annan hund innan hunden och då börjar fippla med godispåsen för att ”avleda”) och inte heller samtidigt som. Optimalt är om maten dyker upp ungefär en sekund efter att hunden har fått syn på den andra hunden.
  • Använd bara den här supergoda maten till din motbetingning. Gå inte runt och belöna hunden för kontakt eller fotgående eller för att han inte jagar bilar med samma mat som du motbetingar. Helst kanske du bör undvika att belöna annat över huvud taget under motbetingningspassen. Ha gärna en medhjälpare som kan komma med en hund medan du till exempel sitter på en parkbänk ihop med din hund.
  • Se till att hunden får den supergoda maten varje gång han ser en annan hund. Utan undantag.
  • De första associationerna är de viktigaste. Planera dem väl.
  • Låt det gärna gå en stund mellan repetitionerna. Sitt på parkbänken och ta det lugnt och låt det bli en tydlig paus mellan repetitionerna, så att du ser till att det blir rätt association. Låt inte repetitionerna bli rytmiska, ta olika långa pauser. Motbetingningspass ska vara ganska tråkiga…