När ska man använda klickern?

Olika klickertränare använder själva klickern i olika stor utsträckning. En del använder bara klickern till den allra första nyinlärningen, andra klickar varje gång de har tänkt ge hunden en belöning. Under det senaste året har jag experimenterat med lite olika varianter. Från att klicka nästan alltid när jag jobbade med grundfärdigheter och inlärning, till att nästan inte klicka alls. Det har varit intressant. När jag nästan slutade använda klickern helt, insåg jag när jag verkligen behövde den – och när jag trivs bäst utan.

En del (klicker)tränare menar att klickern är så väldigt svår att använda, att det väldigt lätt blir fel och att hunden lätt får med sig vidskepliga beteenden om man använder den för länge. Det känner jag inte helt igen. Jag hade aldrig de problemen när jag klickade för nästan allt. Delvis är det väl en timingfråga, men också en fråga om vad hunden är van vid. Trivs man med att alltid använda klicker, så är det helt okej för mig. Så länge man inte begränsar sig i sin träning genom att göra det…

Det finns en stor anledning till att jag tycker att det är skönt att ibland lägga bort klickern. Det gäller framför allt när jag jobbar med stadgebeteenden (stå, sitt, ligg etc.), eller beteenden som ska pågå under längre tid (tex. fotgående).  Här är mitt kriterium att hunden ska fortsätta med det hon håller på med tills  hon får frikommando.  Jag kan belöna hunden med godbitar flera gånger under platsliggningen, men  hunden fortsätter med beteendet tills jag säger ”fri” eller ger ett annat kommando. Om hunden lyfter på armbågarna när jag är på väg tillbaka med godbiten, lägger jag tillbaka godbiten i fickan och väntar en stund innan hunden får nästa belöningschans. Godbiten är inte hundens förrän den är i hundens mun och jag inte har en chans att ta tillbaka den. Här väljer jag att inte använda klicker.

Många lär hunden att hålla positionen på klicket, så att man kan klicka hunden under tex. en platsliggning utan att hunden går upp. Det gör jag också, men när det blir fel (hunden reser sig) så får jag och de flesta andra jag har sett, problem. Vi har ju ett avtal med hunden om att klick faktiskt betyder att det kommer en godbit. Att lägga tillbaka godbiten i fickan och gå tillbaka känns inte helt rätt. Alltså gör de flesta ett mellanting. Man fryser rörelsen tills hunden lägger sig ner igen och sedan kommer godbiten. Det här blir väldigt lätt ett mönster. Få hundar slutar helt med att lyfta på armbågarna eller ställa sig upp. Det blir en liten kedja där man först reser sig och sedan lägger sig ner på nytt och får sin godbit. Been there, done that…

Utan klickern slipper jag dåligt samvete och numera klickar jag sällan om jag inte kan garantera hunden godbiten. Jag ser inte direkt några fördelar med att klicka när man ändå håller på med ett beteende som ser likadant ut över lång tid.  I början av träningen kan jag naturligtvis använda en klicker, men då ser jag också i större grad till att jag tar ansvar för att hunden inte gör något oönskat mellan klick och belöning, genom att vara nära och snabb med serveringen.

Det som har varit häftigast har varit att upptäcka när jag verkligen behöver klickern. Jag gjorde mycket shaping utan klicker och kommer fortfarande på mig själv med att glömma den när jag shejpar.  Ibland har träningen känts trög och ineffektiv. När jag sedan plockat fram klickern har det varit en enorm skillnad! Klickern är verkligen en enormt effektiv markör när man har bra timing och vet vad man vill ha.

Numera klickar jag när jag vill markera något speciellt (och det är rätt ofta), i övrigt ger jag rätt mycket tysta belöningar (att belöningen kommer upp ur fickan eller närmar sig hunden är förstärkande nog i många fall, tycker jag) och naturligtvis finns det många andra belöningsmarkörer, tex. ”varsågod” (spring till din avståndsbelöning) eller ”ta den!” (nu får du ta din leksak).

Effektiv träning

Nu är det verkligen för kallt för att träna. Igår var jag riktigt duktig och tränade två pass utomhus med Shejpa och Pi, men det slutade med att jag blev så kall om händerna att jag helt plötsligt blev illamående och kände att jag höll på att svimma. Fick ropa på Thomas som hjälpte mig in… Fram tills dess gick träningen verkligen kanonbra. Jag insåg att jag nog får träna lite mer lydnad med Pi om det ska bli en till artikel. Vi tog lite bilder till artikeln på förmiddagen, men då var hon lite okoncentrerad och tog sig ett par race över planen. Jag blev irriterad på hennes attityd (men visade det naturligtvis inte för henne) och irritation är motivation, så jag planerade och tog med mig både Pi och Shejpa ut på planen ihop med en bur.

Pi fick börja med att sitta i buren medan jag tränade ett kort pass med Shejpa. Shejpa fick köra fyrapinnarsslalom från ett hopphinder i nittio graders vinkel. Hon tog andra porten flera gånger och nu är jag ännu mer sugen på att köra 2×2-slalom med hundarna. När jag tränade ihop med Eva i söndags fattade jag äntligen varför 2×2-slalomen ger bättre ingångar än vanlig shaping. Hunden blir tidigt introducerad till konceptet ”ta den första porten av flera”. Annars var Shejpa superhärlig. Hon hänger sig fast i kampleksaken, släpper ibland inte på ”tack” och hugger efter leksaken utan inbjudan när hon väl har släppt. Det är svårt att tänka sig att hon nästan aldrig kampade utomhus för ett knappt år sedan. Det är också intressant när folk påstår att man inte kan lära hundar att leka och att det bara blir ett extra moment. Shejpa visar motsatsen. Det är väldigt bekvämt att bara låta henne hänga fast i leksaken när man pratar med folk eller bygger om kombinationer.

När Pi fick komma ut och träna fick Shejpa hoppa in i buren och stanna där med öppen dörr. Jag var mer fokuserad under det här träningspasset och hade en plan. Pi visade sig från sin bästa sida och lekte kanonbra. Hon försökte inte ens springa ärovarv när hon fick vinna eller springa till leksaken, hon kom rakt in till mig varje gång. Hennes lägganden har blivit mycket bättre av vår fartträning med leksak inomhus och hon jobbade fokuserat och ganska intensivt. Det blev ett par korta pass för båda hundarna och de jobbade kanonbra. Att ha med buren ut och byta hund ofta skärpte nog både mitt och hundarnas fokus. Jag är glad att jag har jobbat med burlekar med båda hundarna och att de entusiastiskt springer in i buren så fort de får chansen (det blir lite trångt ibland när båda hundarna vill in samtidigt…) och trivs med att vänta där. Enda nackdelen är att man får kånka ner buren till planen och att man får ha lite fokus på hunden som väntar också. Men det blir nog fler sådana träningspass så fort det blir lite varmare ute…



Pi har börjat kampa riktigt bra också!