Grundträning med Jen

Eftersom Thomas inte är så duktig på att blogga, tänkte jag skriva några rader om Jen. Hon har varit hos oss i drygt två veckor nu och funkar jättebra i flocken. Imorgon blir hon 8 månader gammal. Hon är mild, snäll och gullig. Att få hem henne var lite som att få hem en väldigt stor åttaveckors-valp. Hon har förmodligen aldrig varit inomhus tidigare och är inte rumsren (pölarna blir något större när de är 8 månader än när de är 8 veckor). Troligtvis har hon aldrig heller blivit belönad med mat eller lek och någon speciell träning har hon nog inte heller fått.

Under de här första veckorna har vi fokuserat på att få henne lugn och trygg i olika miljöer, att hon ska bli träningsbar och så lite vallning. I början kunde hon bli ganska passiv när hon kom i nya miljöer. Hon är vänlig och snäll mot människor och tar gärna kontakt själv, men hon är inte lika översvallande som Squid 😀 Jen har fått tigga godis av olika människor, varit med på olika ställen när vi gör ärenden och varit på promenad med främmande hundar av olika raser.

När det gäller träningsbiten, så har vi jobbat på att försöka få henne att erbjuda beteenden för att få godis. I början fick vi göra det när de andra hundarna var med, hon fixade inte riktigt formella träningspass. Hon började snart bjuda lite beteenden och i dagsläget erbjuder hon gärna hoppstå, buga, sitt, ligg och att plocka upp leksaker. Självklart blir det också träning på vardagssaker, som att sätta sig ner och sitta stilla när vi tar i dörrhandtaget, inkallning och liknande.

Det andra stora träningsprojektet är belöningsutveckling, hon äter gärna godis för det mesta, men har inte riktigt förstått det där med lek. I början observerade vi henne bara, och försökte komma på om hon någonsin tog något i munnen. Det gjorde hon. Ibland tuggade hon på papper, ibland plockade hon upp en leksak som låg på marken, ibland lekte hon ihop med någon av de andra hundarna. Thomas började klicka och belöna med godis när hon plockade upp saker och nu springer hon efter leksaker och plockar upp dem i munnen. Ibland kommer hon nästan hela vägen in innan hon släpper. Nästa projekt blir att klicka för att hon griper, håller fast och drar i saker som vi håller i handen.

Vi försöker också utveckla godbitbelöningarna, bland annat vill vi lära henne att ta belöningar i alla lägen. Hon äter gärna godis i många situationer, men så finns det också tillfällen där hon inte vill. Vi vill lära våra hundar att alltid ta belöning, även om de är upphetsade, stressade eller rädda. Det blir så mycket enklare om man kan belöna hunden i fårhagen, på jaktprov, om de blir skrämda osv. Så i situationer där Jen inte vill ha godis, till exempel när vi ska släppa ut henne ur bilen, så presenterar vi godbiten och ger henne inte fri-signal förrän hon har ätit den. I början kan man få vänta ett tag, men hunden kommer snart på att godbiten är biljetten till det hon vill ha. På så sätt lär sig hunden att det lönar sig att alltid engagera sig i belöningarna, och belöningarna ökar i värde eftersom de associeras med någonting som hunden uppskattar.

I vallningen är Jen hittils väldigt enkel. Hon är trevlig mot fåren och verkar väldigt trygg, gillar att driva, är lätt att få stopp på och lätt att fånga in. Vi har börjat lära henne att lägga sig ner på kommando, genom att gå med henne i koppel mot fåren, stanna, vänta på ett frivilligt läggande (ibland har vi hjälpt henne genom att stryka henne över ryggen) och låta henne gå framåt när vi smackar så fort hon lägger sig. Ganska snart kunde vi lägga på kommando precis när vi stannade. Efter det har vi jobbat med henne lös och gett ligg-signalen när hon är i balans (på andra sidan fårflocken) och bara blockerat henne med kroppsrörelser tills hon lägger sig. Det ska bli spännande att se vad som händer i fortsättningen!

5 svar på ”Grundträning med Jen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.