Dagens aha-upplevelser

Idag har varit första dagen på ”skills weekend” (grundfärdigheter för agility) och vi har jobbat massor. En del saker är vi superstjärnor på – som burlekarna, bakdelskontroll m.m. Visst är det kul att vara bra, men en ännu större kick är när man hittar nya saker att bli bättre på. Här kommer dagens aha-upplevelser…

1) Susan menar att Shejpa har shejpat mig till att hela tiden mata henne efter lek och att jag nu ska ta tag i det och fixa det eftersom Susan menar att Shejpa visst tycker att lek är belönande i sig självt. Jag ser verkligen fram emot att upptäcka vad som händer om några dagar. Idag slutade jag att belöna med mat så ofta och naturligtvis fick jag först en ska-det-vara-på-det-viset-tänker-jag-verkligen-inte-leka, men vi kämpade oss genom dagen och jag är så spänd på fortsättningen!

2) Restrained recalls (jaktinkallningar) är så mycket mer än bara inkallningsträning! Idag har vi gjort flera olika typer av restrained recalls för att utvärdera olika handlingsfärdigheter.

  • Låt en medhjälpare hålla hunden eller lämna den i buren. Gå iväg en bra bit, stanna, kalla in, spring och vänd tight helt om när hunden är på väg ikapp dig. Vänder hunden tight med dig eller börjar han flanka? Blindbyter han?
  • Samma sak, men den här gången bromsar du in kraftigt och stannar när hunden nästan är ikapp dig. Stannar hunden med dig eller fortsätter han rakt fram? Flankar han? Kommer han upp framför dig?

Restrained recalls kommer bli en mycket större del av min foundationträning i fortsättningen och om man har bra burlekar behöver man inte ens använda en medhjälpare.

3) Avancerad klossträning
Susan använder inte bara klossträning för att lära hundarna utgångsställning på båda sidor, hon fortsätter att utmana för att öka hundens kroppskontroll. Shejpa var duktig på vanligt klossarbete, så idag lade vi dit en ”jump bump” (halvcylindrigt lågt hinder för valp-hoppträning) som hon fick kliva över på vägen och ersatte också tillslut klossen med en kloss som verkligen krävde att hon balanserade på den (lätt rundad, uppblåsbar som rörde sig hela tiden).

Imorgon ska vi jobba på targeting till kontaktfälten. Det ser jag verkligen fram emot!

”Han väntar bara på tillåtelse”

Igår var det två saker som jag gjorde kursiva i mina anteckningar eftersom jag tyckte att de var extra intressanta. Det första handlar om hundarna som “väntar på tillåtelse”. De är ganska vanliga på kurs. Man ber föraren att självständigt låta hunden gå mellan hinderstöd/in i tunnel/in i bur och hunden rör sig inte ur fläcken. Förklaringen är ofta att hunden “väntar på tillåtelse”. Jag har aldrig köpt de förklaringarna, men Susan gav ett väldigt bra tips på hur man kan bevisa att folk har fel. Ställ ner en skål med godbitar vid sidan av hunden och se om den fortfarande väntar på tillåtelse… Väldigt få hundar hade fortsatt vara passiva då och det bevisar att problemet inte handlar om att hunden väntar på tillåtelse, utan om en brist på värde i uppgiften. Självklart handlar det också ofta om det jag skrev om här om dagen – att föraren förstärker passivitet genom att hjälpa hunden eller ge “tillåtelse” när hunden är passiv. Det är dock svårare att få det problemet om man har byggt in en massa värde i uppgiften. Idag hade jag svårt att få Shejpa att inte tjuvstarta in i buren från 15 meters avstånd. Om man kan få en bur att bli så värdfull blir det rätt enkelt att bygga värde för agilityhinder…

Den andra funderingen kan du läsa om nedan 

Misslyckanden, val och olika typer av klickertränare

En fundering från igår handlar om det här med olika typer av klickertränare. Morten presenterade två typer av tränare i sin blogg för någon vecka sedan. Jag tycker att det blir lite dumt att göra sådana uppdelningar, speciellt eftersom jag inte känner igen dem själv, men idag började jag fundera på två olika typer av klickertränare. Susan är absolut typen som låter hundar göra fel – som till och med tycker att det är bra att de gör fel. Felen lär också hunden viktiga saker (jmf testfas i baklängeskedjning). Susan menar också att hunden lär sig att hantera misslyckanden utan att ge upp eller bli frustrerad om hunden får lov att misslyckas och jobba sig igenom det utan att få hjälp.

Under Missys första år lärde jag henne många saker med hjälp av shejping, men vår lyckandeprocent låg nog på 95-99% hela tiden. Missy lärde sig saker jättesnabbt – så länge jag curlade henne. Känslan var nästan att det var hon som höjde kriterierna. Vad jag insåg några år senare, var att hon inte hanterade misslyckande över huvud taget. Det gör hon fortfarande inte. Hon kan ge upp trots att uppgiften är superenkel om jag insisterar på att inte sänka kriterierna när hon får problem. Det tror jag är en stor nackdel. Missy har så mycket driv att hon klarar det i alla fall (ofta är jobbet så förstärkande i sig eftersom hon får röra på sig att det inte spelar så stor roll om hon får annan belöning eller inte), men jag trivs mycket bättre med våra unga hundar som har fått lära sig att hantera misslyckanden. Pi är det bästa exemplet. Jag började träna henne direkt efter att jag kom hem från Susan förra gången och då fick hon rejäla utmaningar med en gång. Jag var noga med att inte hjälpa henne när hon fick problem och noga med att inte förstärka uppgivenhet eller frustration. Det gjorde henne helt fantastisk – hon fortsätter alltid att försöka! Det är säkerligen också en av anledningarna till att jag har kunnat gå snabbt fram med uthållighetsträning med henne.

Så jag kan se två typer av klickertränare: De som är rädda för att låta hunden misslyckas och de som ser misslyckanden som en del av undervisningen. Om man ska sätta in det i Mortens uppdelning så tror jag faktiskt inte att det är kontrollfreaken som låter hundarna misslyckas, snarare tvärt om. Jag har haft svårt att låta hundarna misslyckas eftersom jag är ett kontrollfreak och inte vill se hundarna upprepa skit. Jag är dock övertygad om att det är viktigt att lära hundarna att hantera misslyckande. En annan del av samma sak är att det handlar om ifall man låter hundarna göra val eller inte. Om man är väldigt noga med att inte låta hunden misslyckas leder det ofta till att man inte låter hunden välja. Man är så snabb med belöningen att hunden inte hinner göra fel. Jag är också övertygad om Susans: “Good dog training allows choices”.  Tillåt hunden att välja och belöna bra val. Utan val blir träningen innefektiv och hjärndöd.

När det gäller kontroll över hunden i träningssituationen handlar det också om val. Att bara kontrollera hunden utan att ge honom ett val lär honom inte speciellt mycket. Att sätta på ett koppel bara för att hunden inte ska kunna göra fel behöver inte innebära att hunden är det minsta bättre när han är lös ett år senare. Att däremot kontrollera förstärkarna så att hunden får göra ett val, där de olika valmöjligheterna får olika konsekvenser, kommer att lära hunden att göra bättre och bättre val i framtiden.

Min väg till att bli en klickertränare som vågar låta hundarna göra fel och som vågar låta hundarna välja har faktiskt handlat om att våga släppa kontrollen.