Valpläger

Det  har varit en intensiv period för oss den senaste tiden. Förra helgen höll jag agilitygrundkurs här hemma. Säsongens första kurs i ridhus. På lördagen startade Thomas och Jen på vallhundsprov och blev godkända. Måndag till onsdag arrangerade vi vallhundskurs för Jo Agnar Hansen på Lekeberga gård. Det blev otroligt lyckat. En duktig och pedagogisk instruktör, trevliga deltagare, fantastisk mat, fina fält och perfekta får. Nu får vi bara hoppas att den här vintern blir lite bättre än förra, så att vi får möjlighet att träna mycket innan nästa tävlingssäsong sätter igång. Just nu ser det inte så lovande ut, för mycket snö för att träna redan i slutet på november, men vi får hoppas att det inte ligger kvar så länge.

Jen, nu godkänd vallhund och en riktigt trevlig hund att valla med

I torsdags hade jag tänkt att jag skulle få gjort all agility- och valpträning som jag inte hade hunnit med tidigare i veckan. Istället låg jag däckad i soffan och sov bort nästan hela dagen. Det var nog i och för sig tur, för det krävdes nya krafter på fredagen. På fredag morgon dök det upp tio valpar ihop med sina mattar för tre dagar med valpläger. Vi startade med valpläger i somras och jag var lite osäker på hur bra det skulle fungera på vintern, men det är ju inte så mycket att göra åt det – valparna är ju små nu och inte i sommar. Som tur var hade jag inte behövt oroa mig, det blev väldigt lyckat. Vi varvade teoripass i brasvärmen hemma med träning i ridhuset och shapingpass inomhus.

Valplägret blir lite som en blandning av en grundkurs för tävlingshunden och en valpkurs. Vi går igenom en massa nyttiga övningar för att göra valparna väl förberedda för en tävlingskarriär. Vi tittar på lekutveckling, träningsläge, shaping, apporteringsgrunder, stadga, fotgående, framåtsändningar och liknande. Men framför allt försöker vi att se vad varje valp behöver. Vilka sidor behöver stärkas och vilka problem behöver lösas? Vi jobbar inte bara med tävlingsträning, utan löser också vardagsproblem innan de har hunnit bli stora problem. Det är absolut en av mina favoritkurser att hålla. Varje gång har vi dessutom fått en fantastisk grupp av engagerade och öppensinnade valpägare. Tröttheten som jag kände på fredagsmorgonen försvann snabbt, det var en kurs som gav mer energi än vad den tog.

Våra egna valpar fick också fin träning under helgen. De fick visa olika saker och träna på att slappna av trots att andra valpar tränade. Extra roligt var det att våra valpars bror, Hero, var med på kursen. Han gav ett väldigt trevligt intryck och hann med att leka med sina syskon, tända på fåren och umgås med våra vuxna hundar på morgnar och kvällar.

Ska du skaffa valp i vinter? Nästa valpläger blir den 15-17 mars. Missa inte det!

6 reaktion på “Valpläger

  1. Hej Fanny o Thomas, Tack för en underbar helg det var perfekt upplägg varvat teori o praktik nu kämpar vi vidare o tränar på att gripa snabbt ha det bäst//maria o diezel(hyzz mr vin diezel)

  2. Det var verkligen en toppenhelg!! Väldigt bra blandat mellan teori och praktik. Jag blev jätteinspirerad och återkommer på en tävlingslydnadskurs under våren. Glada hälsningar från Maria Och Vittra

  3. Instämmer med ovanstående. Jätte trevlig kurs fylld med bra idee´r och konkreta tips. Nu har vi mycket att träna på i vinter sen kommer vi gärna tillbaka igen!

  4. Hej, och tack för en jättebra helg. Nu har vi fått inspiration och verktyg för den fortsatta träningen. Har skrivit några rader i min (högst oseriösa) blogg. Där finns även några bilder. Om det finns intresse kan jag lägga ut fler bilder i ett webbalbum.
    I ridhuset glömde jag en bilmatta, Jag har beställt en ny, så den kan ni använda som target på nya kurser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *