Wilcos running contacts

Jag har väntat och väntat på att komma igång med inlärning av slalom och kontaktfält med Wilco. Han har varit omogen både fysiskt och mentalt, och jag vet att man vinner så mycket på att vänta. Han är nu 16 månader och jag började för ett par veckor sedan prova både slalom och kontaktfält, utan att egentligen ha några förhoppningar om att det skulle bli så bra.

Förutom mognad så tycker jag en annan fördel med att vänta är alla bra förkunskaper hunden hinner lära sig under tiden. Wilco har tränat på kroppskontroll och balans, på att springa balansuppfart, på att komma tillbaka med leksaker, på att springa rakt fram och hålla fokus framåt, på att springa över target, på att gå runt stolpe och springa tunnel… Han har också blivit riktigt bra på shejping och på att försöka igen om han inte får belöning. Med de här förkunskaperna har träningen varit rolig och förvånansvärt enkel.

Eftersom Wilco inte är den galnaste hunden började vi med att låta honom springa till en person med den roligaste leksaken. Det gick okej, men det stora genombrottet kom när jag lät honom springa mot tunnel utan lockande leksak. Han har förvånansvärt bra sug framåt även om det blir fel några gånger. Om det blir rätt klickar jag och kastar belöning till honom. Igår var vi på 35 cm (den höjd vi började på) och höjde till ca 50 cm och sedan 80 cm). Här är de bästa repetitionerna från igår kväll:

Idag höjde vi ytterligare lite, till 90 cm. Utmaningen är att få honom att inte försöka ta balansen i tre steg och därmed missa kontaktfältet. Träffar han lågt på uppfarten blir det ofta fyra fina steg (men en del frambensträffar eftersom hans steg är långt). I andra passet kortade vi ansatsen för att uppmuntra fyra jämna steg. Det här är också anledningen till den ganska snabba höjningen – när vi höjer får vi ofta in fyra steg i alla fall ett tag. Han har reach och separation to die for, och idag tyckte jag verkligen att det såg ut som att han flera gånger anpassade steglängd och tyngdpunkt för att träffa kontaktfältet!

Vi har så roligt! Hinner kanske med någon höjning till innan han får några dagars paus och jag åker till GuldAgilityn med Squid och Epic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.