Bud 6 månader

Tiden går så fort! Vi har haft ett jätteroligt kennelläger där vi träffade fyra av Buds syskon, och så klart en massa andra hundar från vår uppfödning. Jag är fortfarande precis lika kär i Bud som jag var för ett par månader sedan när vi började träna ihop. Han är så mysig, glad och följsam. I tisdags fyllde han 6 månader, men han känns inte så gammal – varken fysiskt eller mentalt.

Bud 6 månader

Bud tränar på att fokusera runt Karin och Marias höns. De är roliga att smyga på!

En svår del av träningen som jag verkligen prioriterar är signalkontroll. Idag fick vi ut och testade lite signalkontroll. Jag har framför allt jobbat på att han ska kunna skilja mellan ”stå” och ”sitt”, men det gick också att lägga in ”fot”. Med border collies väntar jag gärna lite med att fokusera mycket på ”ligg”. De brukar vara så sugna på att lägga sig i alla fall (Bud är det definitivt!) att jag hellre fokuserar på att göra ”stå” och ”sitt” starkt först. Jag har shejpat fram ett bakåtliggande och lagt kommando på det under något pass, och nu när stå och sitt fungerar ganska bra så kan jag börja jobba mer på läggandet. Måste jobba mer på stadgan i alla positioner också.

I resten av passet jobbade vi på lite backande (första gången med mig ståendes) och på fotposition på både höger och vänster sida (döpt högersidan till norska ”på plass” och vänstersidan till svenska ”fot”).

Jag har inga planer om att Bud ska bli lydnadshund, men vi får väl se. Mycket av grunderna är samma oavsett om jag tänker lydnad eller agility. Signalkontroll, kroppskontroll, samarbete, lek, fotposition, stadga…

Är du också sugen på den här typen av träning med din valp eller unghund? Jag har planerat in en valphelg den 1-2 augusti där vi jobbar på samarbete, belöningsutveckling, avslappning, självkontroll, stadga, shaping etc. Läs mer och anmäl dig här.  

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.