Games – Snooker & Gambler

Är du sugen på att prova något nytt i agilityväg, eller satsar du kanske på World Agility Open 2017? Under en heldag i Kungsör Hundarena får du en genomgång av regler och möjlighet att prova på snooker och gambler under vägledning av Fanny Gott (vinnare av games i 650-klassen i samband med uttagningen 2016 och deltagare på WAO 2016).

Vad är games?
Snooker och gambler är klasser som funnits länge i Nordamerika, men som blivit aktuella i Sverige när intresset för World Agility Open – WAO – ökat här. Varje år skickar Sverige ett starkt lag till WAO där man bland annat tävlar i games – ett världsmästerskap där ett snooker-lopp och ett gambler-lopp räknas ihop för att kora en världsmästare i varje storleksklass. 2017 ingår snooker och gambler i uttagningen till WAO.

Snooker är en tävlingsform som premierar strategiskt tänkande, snabba beslut och avancerad handling. Det gäller att plocka maximalt med poäng så fort som möjligt. Som ett exempel kan vi titta på Squid och Fanny från WAO-uttagningen 2017. Efter starthindret måste man ta ett ”rött” hinder (markerat med röda bommar på den här banan) och därefter ett poänghinder. Poänghindren (som också kan vara kombinationer av hinder) har poäng från 2-7. I den här banan var slalom värt 7 poäng och vi satsade på maxpoäng! När man har tagit ett poänghinder måste man ta ett nytt ”rött” hinder innan man tar ett poänghinder igen. När man har tagit alla röda hinder + poänghinder ska man ta slutsekvensen – alla poänghinder i ordning från 2-7 (hopp, tunnel, A, tunnel, balans, slalom) och sedan gå i mål. Allt måste göras inom maxtiden som domaren bestämmer. I det här loppet fick Squid maximala 51 poäng. På filmen hör du domaren ropa ut poängen under loppet:

Gambler är en tävlingsform som prioriterar strategi och ofta också avståndshandling. Tävlingen består av en första fas där du gör din egen bana och samlar så många poäng som möjligt. Varje hinder eller kombination är värt en viss poäng och du planerar den här fasen så att du samlar så många som möjligt samtidigt som du måste tänka på att du bör vara på en bra plats för att påbörja slutfasen när tiden är ute och klockan ringer. När klockan ringer har du en viss tid på dig att slutföra en kombination bestämd av domaren. Ofta finns det också en linje du inte får gå över som förare, så att hunden måste klara sekvensen med dig på avstånd. Andra gånger är det just tiden som är utmaningen, att tajma öppningssekvensen så att du påbörjar slutsekvensen precis efter att klockan har ringt.

Kurs i Kungsör Hundarena den 22 januari klockan 9-17. Kungsör Hundarena är rymlig, uppvärmd och välutrustad med en ny fin konstgräsmatta. Här finns gott om läktarplats, fräscha toaletter, kök, fikautrymmen och nära till parkering.

Pris 1600 SEK för deltagare med hund
800 SEK för observatör utan hund

Anmäl dig här:

    Välj vilken kurs du vill gå

    Deltagare med hundObservatör

    Ditt namn

    Din e-post

    Telefonnummer

    Din adress

    Postnummer och ort

    Hundens namn

    Hundens ras

    Hundens ålder

    Övriga upplysningar

    Jag accepterar att anmälan är bindande