Valpkurs online

Den här valpkursen passar alla aktiva valpägare – oavsett om valpen ska bli aktiv hundsporthund, jakthund eller ”bara” en väluppfostrad familjehund. Alla valpar från 8 veckor till 12 månader är välkomna, men det är en fördel att starta så fort valpen är trygg i hemmet och mogen för träning.

Vi lägger vikt vid att bygga upp en bra relation till valpen från starten, med fokus på en bred repertoar av belöningar, goda vanor i vardagen och viktiga grundläggande färdigheter.

120517-1

Teman under kursen:

Personlig målsättning
Vi diskuterar vad som krävs för att du ska bli den bästa hundägaren för just din valp. I samråd med instruktören definierar du din egen, personliga (och realistiska) målsättning för valpens första år. Vi kartlägger valpens starka och svaga sidor och använder raskunskap för att förutse vad du kan förvänta dig i framtiden. Vad behöver du förstärka, vad behöver du förebygga, och hur ska du förhindra att valpen lär sig dåliga vanor?

En bred repertoar av belöningar
Vi hjälper dig att komma på vilka belöningar som fungerar bäst för din valp och ger tips om hur du kan bygga upp en bred repertoar av belöningar (olika lekar, godbitar och sociala belöningar).

Belöningsord
Vi jobbar med att lära in specifika belöningsord till träning och vardag. Det är väldigt praktiskt att lära hunden vilken belöning som kommer (godbit eller leksak), var den kommer ifrån (från dig eller avståndsbelöning) och vardagsbelöningar (ord för frihet, hälsa på människor, gå och kissa etc.)

Hantering och avslappning
Vi hjälper dig att hitta både av- och påknapp, samt jobbar med att valpen ska slappna av och lita på att det är trevligt att bli hanterad.

Miljöträning och förebyggande motbetingning
Tips på hur du kan bygga upp hundens trygghet i olika miljöer och hur du kan förebygga negativa associationer.

Kontakt och “följsamhet”
Grunden för att valpen ska vilja följa dig och hålla sig hos dig, oavsett om ni är på promenad, på träning eller på väg in i tävlingsringen.

Gå fint vid sidan med och utan koppel
Vi bygger vidare på följsamheten och tränar vardagsfot både med och utan koppel.

Innkalling
En bra inkallning är en billig livförsäkring som ökar hundens frihet och gör hundägandet trevligare och tryggare. Vi tränar mycket på inkallning i olika situationer.

Självkontroll och stanna kvar
Vi lär valpen att avstå från det den vill ha för att få det den vill ha (omvänt lockande), att sitta kvar och att förstå när det är okej att lämna positionen (frisignal). Målsättningen är att hunden kan stanna kvar med självförtoende utan att luras ur position, och självsäkert reser sig och tar kontakt med oss när vi ger signal om det.

Shaping – att lära sig att lära
Vi lär valpen att delta aktivt i träningen, vara kreativ och använda huvudet för att förtjäna belöningar, utan att ge upp eller bli frustrerad. Med andra ord – vi lägger grunden för en valp som lär sig nya saker blixtsnabbt i framtiden, oavsett vad dina målsättningar är.

Stationsbeteende
Att kunna ligga på sin plats och vänta på sin tur är en otroligt användbar övning. Den hjälper valpen att ta det lugnt inomhus, att inte tigga på ett ofint sätt vid matbordet och att vänta på sin tur när du tränar med en annan hund eller ihop med träningskompisarna. Det är också ett väldigt fint beteende att ha när du har med dig valpen på nya platser – hos bekanta, hos veterinären, på resa eller tävling. Du får en fin struktur på träningspassen och tränar många bra färdigheter inför en tävlingskarriär.

Bud och Alot

Sitt – starten på en absolut stoppsignal
Inkallning i all ära, men för många hundar är det enklare att lära in en stoppsignal på avstånd när du behöver dra i nödbromsen i en akut situation. Om du har en fågelhund behöver du detta för att stoppa hunden när fåglarna flyger upp, eller stoppa den under dirigering till apporter.

Att kunna växla mellan beteenden och olika belöningar
Det här är hjärngymnastik för valpen där han lär sig att vara öppen i huvudet och säga ”ja!” till alla våra förslag. Målsättningen är en hund som engagerar sig till 100% i det vi tar initiativ till och inte väljer bort eller låser sig. Det här är en otroligt nyttig förkunskap både i vardagen och i träning till hundsport.

Störningsträning
Hög motivation och koncentration är den viktigaste faktorn när du ska lära valpen att ignorera störningar. När valpen ser stort värde i att utföra enkla beteenden vi har lärt in, kan vi lära den att utföra dem också med störningar. I början använder vi utlagda belöningar och planerade störningar som vi har kontroll över.

Kommandoinlärning
Vi går igenom när och hur man lägger på kommando på beteenden som valpen har lärt sig, och börjar träna valpen på att vänta på signal och skilja mellan olika signaler som vi ger.

10 sätt att stoppa oönskat beteende utan att skrämma
Vi fokuserar i huvudsak på vad valpen ska göra istället för på vad den inte ska göra. Trots det händer det att vi behöver förhindra valpen från att göra oönskade saker. Du lär dig 10 trygga tekniker som du kan använda som plan B när du behöver stoppa beteende.

Valpapportering – samarbete om leksaker
Att valpen kan komma tillbaka med leksaker är inte bara praktiskt i träningen, utan också en perfekt förkunskap för senare apporteringsträning. Ett bra samarbete om leksaker och andra föremål ökar möjligheterna för varierade belöningar, uppletandeövningar som aktivering och enkel, effektiv och smidig träning.

Vi tar emot nya deltagare löpande. Du kan alltså starta kursen när du vill. Du jobbar i din egen takt och går vidare till nästa lektion när du har uppnått delmålen. Kursen består av totalt 7 lektioner över 14 veckor.

Fördelen med att gå valpkurs online är att du kan träna när det passar dig, i korta pass och i ditt eget tempo. Du får snabb feedback från oss och individanpassade övningar och råd. En onlinekurs ersätter dock inte den sociala träningen med andra valpar och hundar.

Instruktör: Thomas Stokke (lektionerna är på norska, men du kan få svar på svenska om du vill 😊).

Kursavgift:
Kursen kostar 2500 SEK for 14 veckors obegränsad feedback. Som deltagare med hund kan du skicka in så manga korta filmer (max 3 minuter per film) du vill.
Pris för observatörer utan valp är 1250 SEK. Du får då tillgång till allt material och kan se vad deltagarna med hund jobbar med, men du kan inte skicka in egna filmer eller fråga om din egen hund. Du får gärna ställa generella frågor om träning och valpar!

Grupprabatt:
Det är roligt och motiverande att träna ihop med andra, och det är nyttigt för valpen med social träning. Det är också suveränt att ha tillgång till en person som filmar din träning (även om man kommer jättelångt med ett billigt, enkelt stativ som du kan sätta mobilen i). Om ni är 2 eller flera som går ihop och tränar erbjuder vi följande grupprabatt:

100 SEK rabatt per deltagare om ni anmäler 2 deltagare med valp samtidigt:
Pris 2400 SEK per deltagare

200 SEK rabatt per deltagare om ni anmäler 3 eller flera deltagare med valp samtidigt:
Pris 2300 SEK per deltagare

(Ange namn, adress, e-post och information om de(n) andra hunden/hundarna i gruppen under övriga upplysningar när du anmäler er. Vi skickar en gemensam faktura för hela gruppen som betalas samlat för att få rabatten).

Vad behöver du för att vara med?:
– Dator/padda/mobil med internet
Om du vill vara med med hund behöver du också:
– Videokamera/mobiltelefon att filma med
– Stativ till kamera eller mobil (finns enkla och billiga) kan vara bra om du inte alltid har någon som kan filma åt dig
– YouTube-konto där du kan lägga ut filmerna (det går att ställa in så att filmen blir olistad och inte sökbar, så att bara kursdeltagarna har tillgång till dem).

Anmälan

  Välj vilken kurs du vill gå

  Deltagare med hundObservatör

  Ditt namn

  Din e-post

  Telefonnummer

  Din adress

  Postnummer och ort

  Hundens namn

  Hundens ras

  Hundens ålder

  Övriga upplysningar

  Jag accepterar att anmälan är bindande