Wilcos agilitydebut

I förra veckan fyllde Wilco 18 månader. Jag har tagit det väldigt lugnt med hans agilityträning, eftersom han har varit omogen både fysiskt och mentalt. Vid midsommar någon gång bestämde jag mig för att ändå testa att lära honom kontaktfält och slalom, och trots att han fortfarande är ganska barnslig så gick det långt över förväntan. Det gjorde att jag blev lite sugen på att anmäla honom till tävling. Jag tänkte att det kan vara nyttigt och roligt med lite erfarenhet i tävlingsmiljö och med nya hinder och platser. Wilco är en okomplicerad och glad hund, vilket gör att jag tror att han kan ha nytta av att vara med på tävling även om han inte är jättebra på allt. Han blir inte stressad av att se andra köra, han är inte så snabb att han är en fara för sig själv, han går inte ur hand eller blir frustrerad.

När det var dags för tävling hade han bara gått 12 pinnar slalom på rak linje några gånger (hemma), han hade gjort en hel gunga någon gång, men den var verkligen inte klar. Och så insåg jag att han bara hade gått igenom platta tunneln vid två tillfällen, och att han förmodligen inte skulle ta den i en bana. Hans balansbom är jättefin, men han springer ofta förbi den på första försöket på en ny plats (även om jag bara flyttar den lite hemma). Jag var helt förberedd på att anpassa banorna till vår nivå, så att han skulle få det så bra som möjligt. Jag var också förberedd på att hjälpa honom så mycket som möjligt vid behov. Framför allt var jag inställd på att ha kul!

Det är lätt att ha kul ihop med Wilco! Han är väldigt enkel att ha att göra med runt banan – vänlig mot alla, lugn och avslappnad och fokuserad på mig. Jag hade trott att han skulle vara lite mer störd av lukter och andra hundar, eftersom vi mest tränat hemma och han är ju ändå en ung hane. På banan gjorde han sitt allra bästa och verkade verkligen lära sig någonting för varje lopp. Han sprang mycket riktigt förbi balansen på första försöket båda dagarna, men i lopp två (det var fyra klasser per dag och började med två agilityklasser) satte han dem på första försöket! Alla kontaktfälten satt fint, även om han inte hade max fart och stil på nya balanser. Slalomen var svår i de tre första loppen, men i det fjärde klarade han det på första försöket och dag två hade han inga slalomfel! I hoppklasserna på söndagen var platta tunneln med. Mycket riktigt vägrade han på den i första loppet, men efter att han visat honom den så gick det bra i andra loppet, när den var hinder två. I ett agilitylopp lyckades vi komma runt med bara en rivning, och Wilco fick sin första rosett.

Men resultaten är oviktiga just nu, det viktiga var att vi båda hade så himla roligt, och att han verkade trivas i situationen och verkligen försökte göra rätt och lära sig av misstagen. Här kommer en liten film med klipp från tävlingarna. Nu laddar vi om inför fyra lopp i Frövi den här helgen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.