Torrhandling

I onsdags drog vi igång agilityhandling grund online, och jag har fått lite frågor om torrhandling. Därför blev första stunden i ridhuset idag en torrhandlingsstund, där jag filmade både hundarna när vi lekte med två stolpar. Jag tränar inte väldigt mycket cirkelarbete med mina hundar i dagsläget (i ärlighetens namn nästan ingenting, eftersom vi inte har några direkta problem), så det var häftigt att se att allt bara fungerade direkt, trots att vi bara kör ”riktig” agility. För dem är det tydligen samma sak. Blev väldigt glad, men också svettig, av att värma upp på det här sättet.

Undrar du någonting om vad vi gör på filmen? Ställ en fråga i kommentarerna.

6 svar på ”Torrhandling

 1. Nyfiken på hur du tränat in att hunden skall springa framåt i full fart när du accelererar utan något synligt mål/belöning för hunden. Mvh Ida

  • Jag vet inte exakt hur Fanny gjort, men jag brukar träna på några olika sätt parallellt:

   1. Fånga beteendet; belöna hunden genom att kasta boll, när han springer framåt spontant på promenader.

   2. Shaping; börja med att belöna minsta blick ifrån dig, placera belöningen bort från dig (kasta godbit eller boll). Öka gradvis till att hunden tar ett steg bort ifrån dig osv. Jag brukar börja inomhus i en korridor med hunden stående framför mig.

   3. Targeting; lär hunden att trampa på en musmatta eller springa runt en stolpe på nära håll. Öka avståndet. Börja tidigt fasa bort targeten, genom att belöna redan medan hunden är på väg mot targeten genom att kasta en boll över huvudet på hunden så att han springer förbi targeten.

   I alla varianterna är det viktigt att vara noga med att bollen dyker upp framför hunden när han har fokus framåt. Jag brukar inte använda klicker när jag ökar avståndet innan belöningen, eftersom det är svårt att tajma klicket så att hunden inte vrider huvudet för att titta efter bollen. Om du vill använda klickern måste du först kasta bollen och vänta med att klicka tills bollen dyker upp framför hunden.
   När hunden frivilligt erbjuder att springa framåt lägger jag på den signal jag vill ha (att jag springer framåt eller en verbal signal) på beteendet.
   Lycka till!

   PS. Om hunden inte gillar bollkastning är det smart att börja med att lära den att hämta en boll och byta mot godis eller kamplek eftersom det är svårt att kasta godis (hunden måste nosa och leta efter godiset – det blir inget flyt i träningen) eller kampleksaker (svårt att kasta leksaker lika långt och träffsäkert som en boll). DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.