Sökträning i Trondheim

I fredags efter tävlingen körde vi till Trondheim för en helg med bruksträning i regi Morten Egtvedt. Man känner sig rätt nördig när man kör bil i 6 timmar, enkel resa, för att ligga ute i skogen och få händerna sönderbitna av andras hundar en hel helg. Som tur var blev helgen väldigt lyckad och vi hade till och med tur med vädret. Det var snart två år sedan jag tränade sök sist och jag hade glömt hur himla kul det är. Sökträning är verkligen enormt roligt. Det är så mycket taktik. Styra figuranterna, styra hunden, tänka på vinden och se till att rätt beteende förstärks i varje slag. En riktig kick! Å andra sidan kan det också vara frustrerande. På stigen får man inte gjort så väldigt mycket mer än att dirigera och man är väldigt beroende av god kommunikation med figuranterna och framför allt – att figuranterna kan belöna hunden på ett bra sätt.

Squid har inte tränat mycket sök tidigare och det här blev väl uppstarten för hennes sökkarriär kan man säga. Tidigare har vi gjort några vindövningar och hon har fått springa mellan figuranter och leka (några gånger hemma på planen/åkern och en gång i skogen).  Första passet på lördagen var hon lite svår att få igång i lek hos figuranterna och det blev inte kanon. Andra passet hade vi nya figuranter, nya leksaker och såg en stor förbättring. Tredje passet (söndag förmiddag) gick helt strålande. Hon sprang på väldigt entusiastiskt och gick spikrakt ut (flying) och fick figuranterna i vind. Jag tycker att det är skithäftigt att det går så snabbt med sökinlärningen. Inget snack om att det är en svår sport, men det tar inte lång tid att få en hyfsad sökhund om man har en lättbelönad och social hund. För Squid är nog den första utmaningen just det där med belöningarna. Hon måste ha bra figuranter som verkligen leker på rätt sätt. I fjärde och sista passet var hon trött och när det dessutom strulade med belöningarna (nya figuranter) så ville hon inte vara med alls. Vi bytte figurant och fick igång henne och avslutade med enkla, fartfyllda övningar (flying mellan synliga figuranter). Jag är nöjd med Squids uppförande i helgen, hon börjar bli mycket mer samarbetsvillig och styrbar 🙂

Jag gillar verkligen det här sättet att träna sök. Snabba resultat, raka slag, inget tjat, massor med glädje. Jag är superpeppad att komma igång med träning på markeringar och köra mer rent sök. Vi får se när vi hinner med det. Missy ska tävla lydnad på söndag och jag känner mig som vanligt inte riktigt klar, så hon får bli huvudfokus den här veckan. Squid ska på uppletandekurs med Maria Hagström på fredag, så lite bruks blir det allt för lilla damen.

7 svar på ”Sökträning i Trondheim

  1. Å instruere figuranter er en kunst. Det er alltid hundeførers ansvar å instruere figurantene til å gjøre slik man vil. Gjør de ikke det de skal, får man forklare enda bedre. Men ja, frustrerende kan det være! Gleder meg til å se videre utvikling på Squid og lille sjarmør Pouge!

  2. Ja sök är verkligen roligt men frustrerande när det inte funkar med figgarna, det har varit vårat stora problem. Det är otroligt viktigt med bra träningskompisar som verkligen engagerar sig i andras hundar. Synd att Trondhim ligger så långt bort att sitta och köra 10 timmar enkel resa hade varit ännu nördigare 🙂

  3. Åh, blir allt lite avundsjuk! Jag gillade verkligen också det här sättet att köra sök då vi fick prova på Sölen i somras.
    Otroligt roligt med sök då det funkar med grupper etc, otroligt oroligt då det inte funkar 😉

  4. Åh, du beskriver så väl hur superroligt det verkligen är med sök! Absolut bästa grenen! 🙂 Synd att vi inte bor närmare varann, jag hade gärna tränat oftare. Bra figuranter är enormt viktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.