Nya resor

Imorgon reser vi till Sverige igen och jag blir borta i över en vecka. Thomas åker till Norge igen på söndag och ska träna/gå på jaktprov/åka släde i fjällen under nästa vecka. Mitt schema är fullspäckat med 6,5 dagar med kurs under nästa vecka och andra samlingen på Maria Hagströms elitsatsning på lördag. På måndag och tisdag blir det handlingskurs i Hölö (det finns fortfarande platser kvar), tisdag kväll håller jag föredrag om shaping och tricks hos Maria Hagström, onsdag och torsdag ska jag hålla kurs hos Maria H, fredag är ledig och lördag-söndag håller jag kurs för Köpings HU. Fullt upp, men det ska bli kul!

Shejpa har bara fått vila i veckan, gå koppelpromenader, få värme på ryggen och göra lite gymnastik på Laxmis inrådan. Förhoppningsvis är hon bättre nu, men hon får ändå ta det relativt lugnt under veckan som kommer, så får Laxmi titta på henne när vi är hemma igen. Med Missy har det blivit lite lydnadsträning. Hon är ett skenande ånglok, det är svårt att få ihop lugn attityd med att träna på fartfyllda moment (för de flesta momenten i elitklass går ju faktiskt i högt tempo). Igår körde vi igenom hela elitprogrammet (förrutom hoppapport, för vi hade inget hinder, men det är ju det enklaste momentet) tävlingsmässigt i ridhuset för att utvärdera var vi står. Jag hade inte speciellt lång tid på mig att värma upp och hon var het, men jag tycker att hon har blivit bättre på att hålla fokus på mig istället för att stirra efter koner och liknande, trots att hon är het. Mycket gick väldigt bra. Fria följet var helt okej, dumrutan likaså (hon börjar faktiskt bli säker på ställningarna nu, det blir väldigt sällan fel!). Inkallningen gick dåligt, hon stannade själv innan kommando flera gånger på rad. Det har jag inte haft problem med förrut, men jag har nog kört momentet väldigt mycket tävlingsmässigt och när det kom tävlingsledare in i bilden så visste hon precis vad som skulle hända… Det ska nog vara lätt att fixa. Rutan var jättefin, apportering med dirigering också. Vittringsapporten var helt okej, men hon var lite okoncentrerad på väg ut till pinnarna. Fjärrdirigeringen var dagens andra fiasko. Jag hade en väldigt säker fjärr, som vi oftast har fått 10:r på, men med en liten förflyttning framåt i stå-sitt. Det har vi jobbat med och just det börjar komma sig. Resten av fjärren har tyvärr fallit ihop totalt. Hon blandar ihop kommandon och gör ibland helt fel. Tänker väldigt mycket sitt (vilket inte är så konstigt, med tanke på vad vi har tränat på) och igår, när hon var het efter ett helt program utan belöning, hade hon minst en meters bakåtförflyttning i momentet. Dessutom kunde hon inte ligga kvar när jag gick tillbaka och gick intill… En bra fjärr var ju en av målsättningarna inför lördag, men där är vi alltså inte… Kanske går det bättre på lördag om jag kan värma upp henne bättre? Trots att vi missade två moment så känns det rätt bra. Många moment börjar bli väldigt säkra. Inkallning var bara olycksfall i arbetet, det fixar vi lätt. Och fjärrdirigeringen är helt enkelt inte färdig än, efter omträningen. Att dumrutan, rutan, apporteringsdirigering och vittring känns så säkra är väldigt skönt! Idag var egentligen planen att jag skulle fixa på både inkallning och fjärr, men det har inte hänt. Får kanske bli ett litet fjärrdirigeringspass inomhus innan jag går och lägger mig…

Det märks att Squid börjar närma sig 6 månader (på lördag blir hon det). Hon reagerar starkare på saker som hon tidigare inte brytt sig om speciellt mycket (andra hundar som springer, lukter i marken, klippa klorna, vara ensam etc.). Alla mina hundar har varit lite knäppa vid 6 månader så det oroar mig inte speciellt, men naturligtvis får man lägga in extra resurser för att jobba med det vardagliga. Jag försöker tänka på att belöna mer för bra saker, med bättre belöningar än tidigare, istället för att tänka på vad hon borde kunna och vad hon har gjort förrut. Det är tur att hon faktiskt är snäll och gullig för det mesta, det är liksom ingenting i jämförelse med hur Missy var i den åldern… Träningsmässigt har vi jobbat en del med fria följet, vi har kanske inte kommit riktigt så långt med uthålligheten som jag hade hoppats. Stå under marsch fungerar bra för det mesta, jag får inte alltid ett hopp, men alltid ett bra stopp med hyfsad stadga. Inomhus har vi jobbat med tricks, signalkontroll och nosduttar. Tricken har mest varit uppfräschning av sådant hon kan sedan tidigare – stå med fyra tassar i skål, backa, puppy yoga, gå med baktassarna på mina fötter, korsa framben, lägga tassen över nosen etc. Nosduttar på plexiglastarget älskar hon och hon gör det med stor entusiasm. Det enda problemet är att hon gärna puttar runt på targeten istället för att verkligen trycka ner nosen på den, så jag får lägga mycket energi på själva tekniken. Det går framåt.

Det ska bli spännande att se vad tjejerna kan göra på kurs på lördag. Det ska också bli spännande att hålla kurs i nästa vecka och få träffa många nya människor. Shejpa och Squid får hjälpa till på kurs, medan Missy åker med husse till fjällen där hon har en fast plats i hans fyrspann.

Om någon behöver nå mig i veckan så har jag ett svenskt telefonnummer: 0704-163608

1 svar på ”Nya resor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.