Mycket vallning i kylan

Jag lovade ju att blogga oftare, men nu har det varit lite dåligt på den fronten. Det handlar väl egentligen mest om att jag inte har så mycket att skriva om just nu. I helgen var jag och Shejpa på Klubbarps Hundklubb i Mantorp och höll kurs. På lördagen var det shaping och på söndagen var temat tävlingslydnad. Det var jättetrevligt, men kallt! I början på veckan fick vi planen här hemma plogad, vilket skapade helt nya träningsmöjligheter. Framför allt har det blivit mycket vallning i veckan, det har nog blivit två pass om dagen. Senare i veckan kom det nästan en decimeter snö till, men planen funkar fortfarande att valla på.

Fåren tröttnade på all snö och började rymma ut på planen när den hade blivit plogad. En gång tog de också en promenad ner mot Kälkesta, så att Thomas fick åka och leta efter dem med bilen. När det ligger så mycket snö i hagen, kliver de lätt över staketet om de vill. Så Thomas har byggt ett fort runt fårhuset, en liten hage av grindar. Där har de hållt sig än så länge (och Squid får jobba på att valla i lite trånga utrymmen också), som tur är. Baggen vi skaffade för nästan två månader sedan tycks först nu ha insett att han bor ihop med åtta brudar, så här blir det kanske väldigt sena lamm.

Annars har det blivit en hel del inomhusträning hemma. Vi har också varit i ridhuset några gånger i veckan. Thomas och Pogue slipar på klass II-momenten och jag har haft med mig Shejpa och kört torrhandling och lite slalomträning. Jag har lite nya idéer om slalomträningen som det ska bli kul att jobba vidare med. Agility är verkligen en omständlig sport. Medan Thomas tränar lydnad i ridhuset i en timma, tränar jag i kanske tio minuter. Resten av tiden går åt till uppvärmning, släpande av hinder och nedvarvning.

Idag var det -22 grader ute när jag gick upp. En riktigt kall dag. Det hade varit svårt att ta sig ut, om det inte hade varit för att vi fick besök av Marlene och hennes huskies. Squid fick ett till pass med 2×2-slalom (så nu har hon nog fått totalt 10 minuters slalomträning på två månader, dags att börja träna mer regelbundet…) och ett pass där hon fick leka med figurant och träna lite lydnad. Dessutom har vi vallt två pass idag också. Det var jättekul att ha Marlene här och få lite input från någon som aldrig har hållt på med vallning. Lite utifrånperspektiv är alltid bra!

Här är en liten film på vallning med Squid från igår. Det börjar kännas bättre och bättre, men det är frustrerande att vara nybörjare och inte ha riktig koll på vad man gör. Ser fram emot att få lite hjälp i februari, så att jag vet att vi är på väg år rätt håll.

3 svar på ”Mycket vallning i kylan

  1. Strongt att ge sig ut och träna i detta väder, jag och Keep banga och gick en långpromenad istället. Men vi får se om det börar klia i fingrarna vi 10 tiden, jag känner ingen som får för sig att träna 12 på natten. Men det är då jag och Keep passar på och träna på alla ploggade parkeringar i området;-)

    Ser verkligen jättesnyggt ut med vallningen och vilken skillnad från när jag såg er valla förra gången;-) Nu blir jag ju också sugen på att valla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.