Luktdiskriminering för vittringsapporteringen

Nu börjar det kännas mer nära att jobba med lydnadsmomenten i klass III. Visserligen har vi inte tävlat tvåan än, men det ska vi göra under våren och de flesta moment där är ganska klara. I klass III är det två tunga moment som vi måste jobba mycket med – fjärrdirigering och vittringsapportering. När det gäller vittringsapporteringen så har vi tränat lite då och då, men inte fått någon kontinuitet i det. Det ska det bli ändring på nu! Idag testade jag först att låta Squid leta efter en liten bit maskeringstejp med min lukt på. Hon markerar genom att frysa nosen mot lappen. Jag ”gömmer” den mot den vita väggen och det viktigaste är att jag ser och hör att hon använder näsan istället för synen. I nästa steg la vi på post-it-lappar som störning. Eftersom vi är lite lata så fick husse ta på dem, men det verkade inte störa Squid. Många får problem på det här stadiet, när man lägger till ”luktfria” eller olikdoftande lappar. Om hunden går mer på syn än på nos så kommer han att markera hej vilt och det blir frustrerande för både hund och tränare. Med den här filmen vill jag illustrera hur Squid söker med nosen över hela väggen och i princip ignorerar post-it lapparna. På slutet testade jag att inte sätta ut någon maskeringstejp utan istället ta på en post-it-lapp. Då var hon ganska trött, men gjorde en liten markering som jag belönade (något sent).

2 svar på ”Luktdiskriminering för vittringsapporteringen

  1. Belöningsplacering? Det borde bli mkt lättare och tydligare för henne om du belönar vid lappen istället…

  2. Maria: Jag upplever att uppgiften är väldigt lätt och tydlig för henne. När jag lär in markeringen är jag väldigt noga med belöningsplaceringen, men när markeringen sitter klockrent upplever jag inte att det spelar någon roll om jag belönar vid lappen eller om jag kastar bort belöningen. Jag antar att det är en viss skillnad om man lär in markeringen först eller om man försöker forma fram markeringen samtidigt som man lär in diskrimineringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.