Kall träningsdag

Det är riktigt kallt här nu och man fryser nästan fingrarna av sig om man försöker träna utomhus. Inne i ridhuset gick det bättre, speciellt när man kör agility och springer och blir varm. Jag och Thomas tränade en timma i ridhuset med Pavlov och Missy. Missy körde dubbelbox och balansbommar. Jag längtar till sommaren, med både dubbelboxen och balansbommen känns det som att vi skulle behöva träna oftare än en gång i veckan för att komma någonstans. Dessutom blir det lätt lite för långa pass och för mycket träning på en gång när man bara har en timma på sig en gång i veckan. Missy är helt slut när vi är klara. Men hon klagar inte, det är nog veckans höjdpunkt för henne. Handlingen i dubbelboxen går ganska bra, det vi kämpar mest med är serpentinerna. Hon tycks vara helt ovetande om blindbyteslinjen och går bara på min rörelse. Om jag inte bromsar in i serpentinposition, så blåser hon bara rakt förbi 🙁 Balansbommarna gick rätt bra, fortfarande bättre i högerhandling av någon konstig anledning. Jag tror inte att hon direkt missade något kontaktfält, men jag gjorde ganska svåra svängar och kriteriet är någon eller några tassar under sista stegpinnen, så det blir en del missar. Vilket naturligtvis är meningen, annars hade hon inte fått nog med utmaningar. Att springa rakt, eller ha förväntan framåt, är inga problem.

Ikväll har det blivit mycket valpträning inomhus. Det här har vi jobbat på:

Burlekar: Jag har varit lite dålig på att leka burlekar med Squid. Hon kan det fint, men springer definitivt inte lika snabbt in i buren som hon springer efter Pi, så det är vårt närmaste mål. Tyvärr använde jag inte toppbelöningar idag, det ska jag försöka göra nästa gång. Jag fick henne att rikta sig mot buren och lägga vikt framåt när jag höll i halsbandet, men mer på grund av att jag väntade ut henne än för att hon ser så enormt mycket värde i buren (jag vill gärna se valpen spinna på stället när jag tar i halsbandet, och flyga iväg som skjuten ur en kanon när jag släpper). Nästa träningspass blir med kycklinghalsar! Jag ska se till att bli klar med det här snabbt och när jag är det ska jag börja träna rutan.

Signalkontroll på stå: Jag har lagt kommando på stå igen och börjar få en reaktion på kommandot. Under passet slängde jag också in några ”sitt” (som hon kan sedan tidigare) och fick bra reaktion på dem. Hon satte sig inte en enda gång när jag sa ”stå”. Jag var rätt förvånad över hur duktig hon var. Jag kanske har fått en naturbegåvning! Jag har fortfarande inte förstärkt ett enda läggande, eftersom hon låg hela tiden i början, men nu börjar det kanske bli dags att plocka fram läggandet och sätta kommando på det också.

Lyfta bakben: Har börjat förstärka lyfta bakben (som ett trick). Skulle egentligen shejpa henne in i en liten skål med alla fyra tassarna, men det verkade lite för svårt, så jag klickade för att hon lyfte bakbenen och höll kvar dem i luften istället. Har bestämt mig för att mest förstärka bakbenslyft framåt istället för bakåt (inte bygga på att backa upp på saker med andra ord). Alla hundar som jag har sett som kan ”stå på händer” på ett bra och balanserat sätt lyfter bakbenen framåt och använder magmuskulatur (antar jag?) för att hålla bakdelen uppe.

Puppy Yoga: Tränade lite puppy yoga (framtassarna på min arm och huvudet under armen) också. Hon erbjuder det fint och jag jobbar med att få henne att sträcka huvudet närmare golvet.

Nosduttar: Squid har fina nosduttar i handen och idag fick jag sänkt ner handen till golvet och fick bra beteende där också. Nästa steg blir att shejpa henne upp på en ”travel plank” och låta henne göra nosduttarna i två på/två av-position.

I övrigt har vi tränat lite koppelgående och halter (på högersidan) utanför posten i Moss, gått promenad på åkern och letat lite leksak i stubben och så är jag fortfarande jätteglad över det enormt fina samarbetet vi har kring leksaker när vi tränar! Hon kommer rakt in så fort hon vinner en leksak och hon släpper direkt på ”tack”. Det bara flyter så fint! En riktigt kul leksak (typ fårskinnsbungee med boll) kan hon fjanta runt lite med om jag har kastat den, men om vi kampar kommer hon alltid rakt in när hon får vinna.

1 svar på ”Kall träningsdag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.