Förkunskaper för apportering

Innan jag presenterar en apportbock för min hund, är det några förkunskaper jag vill att hon ska ha. Att shejpa apportering kan vara svårt för nybörjare och ibland får vi elever som faktiskt har lyckats få sin hund att tycka att apportbocken är äcklig och obehaglig – genom shaping! Genom att ge hunden goda förkunskaper innan apportbocken kommer in i bilden, kan man vara ganska säker på att man får precis det beteende man vill ha när tiden väl är inne för att träna med trä- eller metallapport. I min apporteringsartikel (ligger på hemsidan under ”artiklar”) nämner jag inte förkunskaperna direkt, vilket är en miss. Den ska uppdateras så fort jag får tid.

Kamplek
Sorry, men jag kommer tillbaka till det igen. Jag lägger hellre tid på lekutveckling än på apporteringsträning med en valp. När hunden väl har en hyfsad kamplek är det mycket lättare att lära in en bra apportering. I kampleken lär sig hunden att gripa snabbt och hålla hårt.

Lekapport – att komma tillbaka med föremål
Lekapporten tränar jag framför allt för att hunden ska komma tillbaka med leksaker jag kastar eller släpper under lek. Men jag tror också att det är bra för apporteringsträningen att hunden alltid är inställd på att springa fort in till föraren så fort hon får någonting i munnen. För lekapporteringen använder jag en handtarget, hunden trycker sin nos hårt i min hand med leksaken i munnen. Med en del hundar är det enkelt att få till, ofta de som spontant och gärna bär runt på föremål. Då räcker det ofta med att förstärka nosdutten i handen utan leksak några gånger, för att sedan ta fram handen när hunden håller ett föremål.

Det vanligaste problemet som uppstår under inlärningen är att hunden spottar ut föremålet så fort handen presenteras. I första hand tar jag bort handen så fort hunden släpper leksaken och presenterar den på nytt så fort hunden griper föremålet på nytt. Om hunden felar många gånger utan att bli bättre, så kan det vara bra att träna en del på att hålla föremål i munnen trots godbitstörning (omvänt lockande), innan man tar upp träningen igen.

Vilken typ av föremål man använder avgörs av hundens personlighet. En hund som gärna bär på saker, men vill behålla dem för sig själv, får ett tråkigt föremål. En hund med mindre föremålsintresse får börja med något väldigt enkelt och tilltalande. I början tränar vi lekapport i separata pass, men när det börjar fungera lägger jag in handtargeten i lek med gradvis ökande intensitet och svårighetsgrad. I träningen kan jag också introducera många nya typer av föremål, till exempel några repetitioner med en metallapport med valpen.

Dra i dött föremål
Det här är egentligen starten på den formella apporteringsträningen, men jag väljer att börja med andra föremål, så att beteendet är bra när jag presenterar apportbocken för första gången. I början väljer jag föremål som är enkla och mjuka, till exempel en bit rep, ett tjockt läderkoppel, en fleeceleksak med två handtag eller liknande. Beteendet liknar det jag vill ha i kamplek, med ett fast grepp och viktförskjutning, men jag prioriterar koncentration och lugn i greppet. Ganska snart vill jag att hunden kan sitta ner och gripa, hålla och bli tung i rumpan (man märker viktförskjutningen även när hunden sitter). Greppet ska vara lugnt (utan omtag eller ryck) och kännas tungt i händerna.

Här är en liten video som vi gjorde igår kväll. Pogue var snäll och filmade :P. Jag har varit lite dålig på att träna mer formell apportering med Squid, så det här är ett av de allra första träningspassen:

7 svar på ”Förkunskaper för apportering

  1. Pingback: Hallens Hund & Träning´s blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.