Tre tips till nyblivna valpägare

Det är många som skaffar valp just nu, och inte minst har vi själva nyligen släppt iväg 6 valpar till nya hem. Jag har funderat en del på vilka råd som är kloka att ge till nyblivna valpägare. Jag frågade till exempel på vår Facebooksida vad som var folks bästa råd. Gå alltså in där om du vill läsa fler. Jag tycker att det är svårt att ge råd som är konstruktiva utan att bli helt abstrakta, samtidigt som de inte får skapa prestationsångest och stress.

Egentligen kan man konstatera att man kan göra på många olika sätt, men ändå få väldigt bra resultat. Ofta spelar det till exempel ingen större roll ifall man tränar mycket eller lite med valpen, så länge man gör det smart. En del trivs med att sätta igång med träningen direkt, andra tror mer på att bara låta valpen vara tills den har blivit äldre. En del prioriterar mycket miljöträning, andra är väldigt fokuserade på avslappning och passivitet, medan en tredje gärna tränar mycket kontaktövningar. Man är nog ofta väldigt färgad av de valpar och hundar man har haft tidigare. Därför blir det extra viktigt att man hela tiden anstränger sig för att se just den individ man har framför sig just nu. Förra hunden hade kanske jättesvårt att slappna av i nya miljöer, men det är kanske en självklarhet för den du har nu…

Väldigt mycket påverkas av den personlighet valpen är född med. Vi kan naturligtvis påverka mycket inom de genetiska ramarna, men det som en valpägare får gratis kan vara världens största utmaning för en annan. Det är viktigt att komma ihåg. Den här artikeln (tyvärr på engelska) tycker jag förklarar det hela på ett ganska bra sätt.

Bet och King

Här kommer tre råd som fungerar bra för mig när jag har valp. Det finns naturligtvis mängder av saker att säga om valptiden, och det här är bara ett urval:

1. Se till att valpen sover och vilar mycket! Jag tror att valpar behöver sova mycket. Dessutom har jag andra hundar och jobb att sköta, så det är ju väldigt bekvämt om valpen kan sova så att jag kan göra andra saker… Min övergripande prioritering med en liten valp är alltså att ge den förutsättningar att sova så mycket som möjligt. En del valpar somnar lätt över allt, andra behöver hjälp – till exempel genom att vi begränsar deras valmöjligheter lite (exempelvis genom en trygg men relativt ”tråkig” valphage där man kan somna sött). En del valpar har väldigt svårt att komma till ro. Jag tror inte att vi gör dem någon tjänst genom att hela tiden ge dem uppmärksamhet, kontakt och aktivering när de inte kan slappna av.

En trygg och välbalanserad valp kan sova på egen hand medan jag promenerar med eller tränar de andra hundarna, eller medan jag jobbar (självklart inte en hel arbetsdag i sträck!). När han absolut inte vill sova eller vila längre så kan vi hitta på roliga saker, som lek, träning, upptäcksfärder i skogen, miljöträning och socialisering. Har han sovit gott är han mycket mer mottaglig för lek, inlärning och trevliga upplevelser. Och sedan är det dags att sova igen för att hjärnan ska få en chans att bearbeta upplevelserna.

2. Blanda in träning i leken, inte lek i träningen. När jag tränar en valp (eller vuxen hund som gärna väljer bort leken) försöker jag att i första hand se på träningspassen som lekstunder. Jag leker med valpen och ett eller flera föremål. När valpen kan leka engagerat med mig börjar jag smyga in träning i lekstunderna. Först handlar det om att jag tar undan leksaken och låter valpen bjuda något beteende för att få leksaken tillbaka. Sedan börjar jag kanske blanda in en godbit för rätt beteende också. Många valpar är väldigt matglada och väljer kanske bort leken när de har fått godbitar. Då blandar jag bara in någon enstaka godbit tills leken är lika bra efter godbiten som före. Valpar är väldigt olika när det gäller det här, och ofta kan man snabbt använda mycket godis i träningen utan att det går ut över leken. Men jag vill att leken ska vara grunden för träningen. Leken är motorn, godbitarna är där för att ge mer precis information och för att till viss del styra (ner) aktivitetsnivån.

3. Valpsäkra och välj dina strider. Organisera ditt och valpens liv så att ni hamnar i så få onödiga konflikter som möjligt. Fundera över vilka saker som behöver tränas, vilka som kan förebyggas och vilka som kommer att växa bort av sig själv om du bara undviker dem. De här valen kan vara svåra att göra om man är ny med hund, eller med en viss ras. Typiska ”valpproblem” som att valpen tuggar på allt, kan lätt undvikas genom att hemmet valpsäkras (kompostgaller runt tuggvänliga möbler, skor på hatthyllan etc.) och genom att valpen får fri tillgång på ”tillåtna” tuggleksaker och ben. Visst kan du träna på att inte tugga på möblemanget, men gör det när du är förberedd och upplagd, inte när du redan är stressad och trött och egentligen borde göra något annat.

En del problem kan man förutse och därmed förebygga innan de uppstår. Sådana saker kan vara vakt av bilen/buren (finns sällan hos små valpar, men väcks någon gång under uppväxten) eller vallning av bilar/cyklister/andra hundar (uppstår ofta också något senare än vid 8 veckor). Båda de här sakerna förebygger jag hos mina valpar innan jag ser tendenser till problem. Jag förebygger det genom att associera händelserna (främmande hundar som går förbi buren/bilen eller en passerande bil när vi går promenad) med någonting trevligt (en godbit). På så sätt är valpen oftast ”vaccinerad” mot beteendet jag inte vill ha när han kommer i åldern där det hade uppstått. Och om jag skulle behöva träna på det så går det mycket snabbare eftersom valpen redan har associationer till händelsen.  Här handlar det naturligtvis också om att undvika att utsätta valpen för potentiellt triggande händelser om du inte är beredd att agera. Beteenden som ligger nära till hands genetiskt tar inte många repetitioner innan de blir starka.

17 svar på ”Tre tips till nyblivna valpägare

 1. Mycket kloka råd Fanny!

  Själv prioriterar jag också att lära valpar att ”bara finnas till”, dvs att den inte alltid kräver uppmärksamhet, bekräftelse och sysselsättning bara för att det finns tillgång på människor.

  I praktiken betyder det t ex att jag försöker tänka på att inte släntrianmässigt kela med valpen bara för att den kommer fram till mig, och att jag inte ”svarar” när den kommer och vill sätta igång mig om jag håller på med något annat.

  Ibland behöver ju valpar ”avledas” så att de glömmer bort en sak eller aktivitet som de inte får hålla på med, men jag försöker se till att det inte händer för ofta. Precis som du påpekar är det bra att ”valpsäkra” miljön den första tiden för att slippa tjabba om för många meningslösa saker. Men när det inte alltid går så lockar jag sällan bort valpen med lek eller godis utan bär helt enkelt bara bort den. I takt med att valpen växer så lägger jag in allt fler ”nej” (=låt bli), och när den är ett halvår brukar den vara trygg med att ”nej” är en odramatisk hjälp att vara sams i vardagslivet.

  På det här sättet slipper man en vuxen hund som stressar upp sig för att den förväntar sig aktivitet, eller som alltid kommer och ska bli kliad och klappad av människor. Den har lärt sig att tids nog blir det aktivitet och uppmärksamhet. När man köper en vuxen hund som lärt sig att hela tiden skaffa sig uppmärksamhet är det en av de svåraste sakerna att förändra – den kan bli respektfull och samarbetsvillig på alla sätt, men den fortsätter ändå att jobba på att ”sätta igång” människor.

  • Intressanta tankar Lena! Just det där med uppmärksamhetssökande beteende är ju väldigt svårt att bli av med, eftersom det ofta upprätthålls av oregelbunden förstärkning (som en spelmaskin). Det kan göra hundarna väldigt optimistiska och uthålliga…

 2. Åh vilka bra råd Fanny!

  Önskar att jag hade fått dessa när jag för 4 år sedan hämtade hem min allra första hundvalp, en Jack Russell som inte visste hur han skulle göra för att slappna av och sova när vi var vakna. Vågade inte sätta in honom i en valphage eller bur eftersom jag läst att det var viktigt att hunden skulle få vara med och inte lämnas ensam. Så han sov aldrig på dagarna och det var slitsamt för oss alla. Jag kämpade hur mycket som helst massor med aktiveringsövningar och miljöträning för att trötta ut honom istället för att sätta undan honom på ett lugnt och tråkigt ställe där han kunde få sova gott.

  Första hunden är lite som första barnet, ett experiment. Nu med valp nummer två, en sheltie, har jag varit mycket coolare. Dessutom är han helt annorlunda och kan somna var som helst.

  • Ja, hundar är verkligen olika. Det är inte kul med en valp som inte kan slappna av. Shejpa var 5 månader första gången hon klarade av att lägga sig ner och sova på egen hand, utan fysisk hjälp. Hon var typen som vaknade bara man ändrade ställning på stolen. Nu sover hon bra över allt, tack och lov.

 3. Pingback: Tips på artiklar och böcker | Skeppartorps Blogg

 4. Hej!
  Vi har tagit hand om en liten valp på 5månader för 2,5 år sedan. Hunden har inte fått mänsklig kontakt under sina första månader och har byggt om en enorm stress. Hon hade mycket svårt att sova upp till 1,5 års åldern. Söker uppmärksamhet hela tiden och piper i all vaken tillstånd. Vi har ett aktivt liv men en lugn hemmiljö. Inga småbarn eller andra inslag som hindrar att hon kan själv få ro när hon behöver! En underbar hund som älskar bil, resor och utan svårigheter åker runt i hela Europa. Vi besöker hotell, restaurang och det fungerar i alla miljöer. Men problemet uppstår direkt när vi är hemma och försöker ta det lugnt. Hon hittar inte den lugna i sin tillvaro. Piiiiip hela tiden….Vi har försökt ignorera men ack hon är uthållig. Sover mycket bättre nu och även dagtid som inte var möjligt i början!
  Hjälp! Jag hör piiipandet även när hon är tyst! Vad skall vi göra?????? Tips tacksamt emottagas……

 5. Har du några tips på dvder om valpträning och grundträning?

  Måste läsa på lite inför att lilla valpen kommer:)

 6. Pingback: Valpebok | Retrieveren.com

 7. Pingback: Bara massa party Utveckling för både Tyson och mig! - Bara massa party

 8. Pingback: Framsteg på hemfronten! | Linda Nilsson – Mamma, Hustru & Barnmorska

 9. Hur gör du för att lära valpen att sova ensam? Har min valp i sovrummet just nu och har ordnat en liten säng med en varm filt där hon kan sova, men hon gnäller nästan hela natten och kissar och bajsar överallt. Är det något som kommer att gå över med tiden?

  • Kan det vara så att hon gnäller när/för att hon behöver gå ut och kissa och bajsa? Med små valpar får man vara beredd på att man kan behöva gå ut ett par gånger under natten om man inte vill råka ut för kiss och bajs på golvet på morgonen.

   Är hennes säng precis vid din säng så att du kan hålla kontakt med henne under natten?

   Hon kanske behöver ännu mer närhet för att komma till ro – ett alternativ om du inte vill ha henne i din säng är att du flyttar ner en madrass till golvet och sover bredvid henne.

   Det beror naturligtvis lite på hur gammal valpen är – nu utgår jag från att det är en liten valp. Hundar vill ju ofta sova ihop med sin flock, så jag vet inte om det är så viktigt att lära dem att sova ensamma. Trygga vuxna hundar brukar klara det utan problem, men jag märker på mina att vissa tycker att det är viktigare att sova nära mig medan andra gärna sover på egen hand.

 10. Hej Fanny!

  Jag har sedan en vecka tillbaka fått hem min valp, en labradoodlemix och jag märker redan väldigt tydligt nu att när vi har varit på promenad, eller när vi leker börjar hon morra, skälla, bita och hoppa upp på en! Jag har försökt söka upp hur jag ska göra för att hon ska sluta med detta beteendet men jag har inte fått något tydligt svar, vilken metod tycker du funkar bäst/vilken metod använder du för att få valpen att sluta med detta beteendet?

 11. Hej!
  Vi har haft vår valp i 11 dagar och nätterna är inte roliga. Han vaknar och gnyr o piper
  I början klappade vi lugnt och sa så ja så ja nu ska du sova. Upprepade detta till han blev lugn och somnade. Men han vaknar flera ggr på natten och piper och gnyr.
  Vi ligger bredvid hans kompostgaller hage på en madrass. Men han gnyr ändå.
  Kommer det bli bättre? Kan vi göra något annat?

 12. Hej!
  Vi har haft vår valp i 11 dagar och nätterna är inte roliga. Han vaknar och gnyr o piper
  I början klappade vi lugnt och sa så ja så ja nu ska du sova. Upprepade detta till han blev lugn och somnade. Men han vaknar flera ggr på natten och piper och gnyr.
  Vi ligger bredvid hans kompostgaller hage på en madrass. Men han gnyr ändå.
  Kommer det bli bättre? Kan vi göra något annat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.