Snö och maniska vallhundar

Jag har inte bloggat på en vecka, så det är väl dags att säga några ord. Vi har haft en ganska lugn vecka, några timmar i hallen i Kungsör i onsdags ihop med Meril och hennes hundar. Lite vallning på hemmaplan. Valparna har fått sätta igång med lite träning på fåren och de är verkligen härliga att jobba med. Coola, smarta och duktiga! Squid får agera nödbroms om något går fel och valparna tappar fåren (vi har inga staket på planen). Hon håller sig i bakgrunden tills hon behövs, då är hon snabbt på rätt plats till rätt tid. Det är häftigt att hon, som egentligen är rätt het, är perfekt som ”kurshund” som bara tar det lugnt tills hon behövs. Nu längtar jag verkligen efter våren och att kunna träna vallning på lite större ytor.

På tal om våren så känns den långt borta idag. Snön har yrt i ett och ett halvt dygn och man är glad att man har fyrhjulsdrift på bilen när man ska ta sig ut från vår oplogade uppfart. Det gjorde jag i morse, för att träna några timmar med ett gäng trevliga klickertränare i AH-hallen, Karlskoga. Resten av dagen kommer nog att tillbringas i soffan. Så här ser vår uppfart ut just nu:

Border collies blir lätt maniska när det handlar om att valla andra hundar. Det verkar som att de alltid väljer ut den hund som är närmast över dem i ålder som vallobjekt. Det är en av de jobbigaste sakerna med border collies, tycker jag. På bilden ovan kan ni se Squid som vallar Shejpa, Jen som vallar Squid och Win som vallar Jen. Jag låter som regel inte hundarna hålla på sådär, men idag lät jag dem springa fritt för att jag skulle få ta några bilder på dem i snövädret. Med valparna försöker jag mest undvika att de får möjlighet att hålla på sådär. Jag har kontroll på antingen den vallande eller på objektet för deras mani. Med de vuxna hundarna bryter jag det med att låta dem gå vid sidan (eller kopplade) en kort bit så fort de försöker valla någon annan. Efter en kort bit brukar de sköta sig om man låter dem springa igen.

6 svar på ”Snö och maniska vallhundar

  1. Kjekke bilder og kjenner til vallningsproblemet med unge border collies… På meg virker det som at det forsterkes av stress og usikkerhet, men med en gang stressnivået går ned på turen eller hunden er trygg igjen forsvinner mye av vallningen.

    Fint at du forklarer hva du gjør når de valler andre, skal forsøke å ta dette i bruk på tur selv og se om Minus lar Tinka være i fred 🙂

  2. Hmm, de verkar faktiskt stämma.. Vår Border Collie vallar bara Sheltien som är äldre än honom, men ingen av våra andra 4 hundar, som är yngre än honom..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.