Självdiciplin

För att lyckas att få fram bra tävlingshundar krävs inte bara bra hundmaterial, kunskap, talang och ett brinnande intresse. Det kräver också självdiciplin och uthållighet. Själv tycker jag att jag ofta saknar den där självdiciplinen som krävs och speciellt kanske uthålligheten. Med så många hundar och så många grenar så skulle jag behöva en mycket större dos självdiciplin och planering. Självdiciplin är förmågan att göra saker trots att man inte känner för det. Självdiciplin är egentligen lösningen på de flesta problem – gå ner i vikt, bli i god fysisk form, äta och leva nyttigt, vara effektiv, träna strukturerat, hålla huset rent, gå upp tidigt på morgonen och så vidare i all oändlighet. God självdiciplin är också någonting som jag tycker är genomgående för de framgångsrika hundtränare jag känner. Maria som har börjat springa och träna inför långlopp, Susan som väckte mig tidigt varje morgon genom att köra work out till hiphop (första gången blev jag rätt förvånad över hög musik och stönanden från rummet bredvid). Någon sa att självdiciplin är en träningssak och att träning på självdiciplin fungerar ungefär som muskelträning. Det gäller att börja lätt, med uppgifter man kan klara av, för att sedan öka gradvis och göra det till en vana. Tyvärr har jag aldrig haft självdiciplin nog för att träna muskler heller…

För egen del är det alltså dags för projekt självdiciplin. Det viktigaste är nog, precis som med fysisk träning, att börja enkelt. Man kan inte ändra allt på en gång, då kommer man misslyckas. Det gäller att hitta små förändringar som man faktiskt kan hålla fast vid för att sedan gradvis öka svårighetsgraden. Det skulle kunna vara saker som att städa köksbordet varje kväll (det är där vi sitter och jobbar), att gå upp en halvtimma tidigare, att träna en hund i 5 minuter innan man sätter sig vid datorn på morgonen, att byta ut ljust bröd mot grovt eller någon annan förändring som man tror att man klarar av. När man har lyckats hålla den nya vanan i en vecka, kan man öka svårighetsgraden något eller lägga in en ny god vana.

För er som har svårt att träna hunden tillräckligt mycket eller ofta kommer här några tips:

 • Gå upp en kvart-halvtimma tidigare på morgonen och träna hunden under den extra tiden. Det är ofta lättare att få något gjort på morgonen, de sena kvällstimmarna tillbringar i alla fall jag oftast vid datorn
 • Träna i reklampauserna när du ser på TV. Ha godbitar-leksak-klicker klara på soffbordet.
 • Ha en tydlig målsättning och sätt en tidsplan för när du ska bli klar. Försök jobba med både långsiktiga (till exempel ett resultat på SM, ett championat eller liknande), medellånga (nästa tävling till exempel) och kortsiktiga (veckans träningsplanering) mål. Skriv gärna ner dina mål och sätt upp dem någonstans där du ser dem varje dag.
 • Planera hur du ska nå dina mål. Skriv ner!
 • Dela upp svåra saker i små bitar. Precis som det blir lättare för hunden om du delar upp träningen, så blir det enklare för dig själv att komma igång om du planerar in 3 minuter vänstersvängar istället för att skriva ”träna fritt följ” eller ännu värre – ”lydnadsträning”.
 • Träna på det som gör din träning jobbig eller aversiv. Blir du irriterad för att de andra hundarna skäller när du ska träna den ena? Eller för att hunden biter dig i fingrarna när ni leker? Eller för att hunden inte kommer tillbaka med leksaker? Träna på den detaljen så att din träning blir trevligare.
 • Skippa perfektionismen. Ofta skjuter man på viss träning för att man inte helt vet hur man ska göra, eller för att man är rädd för att göra fel. Våga sätta igång trots att du kanske inte är helt säker. Du kan vänta i en evighet på rätt tillfälle, men den som satte igång direkt kommer ha kommit längre och lärt sig mer på köpet.
 • Bli inspirerad. Åk och titta på tävlingar. Läs bloggar. Köp en ny bok. Titta på YouTube.
 • Ta bort negativa element. Fundera över om det finns någonting i din omgivning som skapar negativa tankar. Det kanske är träningskamrater som bara gör dig ledsen. Eller bloggar och forum som fokuserar på det negativa hela tiden. Kanske har din klubb en negativ stämning. Fundera över det och försök undvika det som skapar en negativ atmosfär. Byt träningsgrupp eller klubb. Sluta läsa bloggar som gör dig irriterad eller ledsen.
 • Planera in träning ihop med andra. Då är chansen större att du kommer iväg.
 • Träna i korta pass, det hinner du alltid.

Nothing in the world can take the place of Persistence. Talent will not; nothing is more common than unsuccessful men with talent. Genius will not; unrewarded genius is almost a proverb. Education will not; the world is full of educated derelicts. Persistence and determination alone are omnipotent. The slogan “Press On” has solved and always will solve the problems of the human race.
– Calvin Coolidge

Här sitter jag i pyjamasen och klockan är halv två. Idag satte jag klockan på 8.30 för att börja en ny, fin vana. Jag gick upp klockan 10. Har hittils inte gjort mycket mer än att skriva det här inlägget och äta frukost (en väldigt hälsosam frukost btw). Det finns förbättringspotential!

12 svar på ”Självdiciplin

 1. *blink blink* Det här inlägget kan visst inte visas i min dator…blir bara alldeles pixligt! 😀

  Nä seriöst nu…Bra!!

 2. Så himla bra! Precis vad jag behöver. Nu ska jag sätta igång med att träna inför tävling och dessutom lära mig att plugga effektivt!

  Tack Fanny för att du delar med dig av kloka tankar!

 3. Bra skrivet Fanny! Speciellt om att hålla sig borta från sådant som är negativt för en. 🙂

  Kör hårt med alla dina hundar och grenar. Själv tycker jag nog att du HAR självdisciplin, men det är klart, det beror ju alltid på vad man jämför med. Kom bara ihåg att vad jag vet håller Maria och Susan på med betydligt färre grenar än vad du gör.

  Din blogg är i alla fall en av de få i hundvärlden som jag orkar läsa just nu! Bra språk, intressanta tankar, utmärkta tips och inte minst generöst med personliga reflektioner. Tack för att du skriver!

 4. Viktigaste faktorn för att orka gå upp på morgonen är nog att gå och lägga sig i tid. Om du är vaken till halv två så är det inte konstigt att du inte orkar upp 🙂 Bra inlägg!

 5. Superinspirerende innlegg igjen! 😀 Du er så flink, Fanny! Lykke til med projekt självdiciplin!

 6. Äh, jag är övertygad om att karaktärsfasta människor med självdisciplin är tråkiga jävlar i total avsaknad av charm! 😉 Jag är så nöjd att jag inte tillhör den skaran! 😉

 7. Dette innlegget har vært så nyttig for meg! Nå har jeg avkryssningsskjema for hver dag og krysser av etter hvert som jeg fullfører målene. Som å bruke tanntråd, trene hånteringstrening før lufteturen om morgenen, evaluerer gårsdagen, planlegger dagen, pusser tennene til hundene om kvelden, jobber med skolearbeid i halvannen time, rydde på plass tre ting fra skrivebordet, trene bil-trening, være i seng før klokka tolv om kvelden osv. Og så forandrer jeg målene hver uke. Så gjelder det bare å fortsette med dette og klare å fullføre alle punktene hver dag så ikke dette sklir ut…

  Tusen takk for inspirasjonen!

 8. Pingback: AMAZING! | koiruliini.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.