Inlärning av fotgående

Jag har gjort en liten film som visar hur jag tänker kring inlärning av transporterna i fotgåendet. Jag väljer att gå baklänges och låta hunden följa mig i början av träningen. Det har flera anledningar, bland annat:

 • Det är lättare att se precis vad hunden gör utan att behöva vrida på kroppen eller böja sig över hunden
 • Det är lättare för valpar och otränade hundar att följa oss om vi går baklänges jämfört med om vi går framåt.
 • Jag gillar att forma fram beteendet innan jag sätter in det i den slutliga situationen. Genom att gå baklänges kan jag forma fram en del i taget och sedan slippa belöna halvbra utföranden när jag väl går framlänges.
 • Jag använder baklängesgåendet när jag lär in stå, sitt och ligg under marsch.
 • Med en ung hund är det fint att ha baklängesgåendet att ta till när man tränar i en miljö med mycket störningar. Man kan träna på bara kontakt om man vill, det blir lättare för hunden att lyckas och man kan få många chanser att belöna.

När jag tränar fotgåendet har jag godbitar i vänster ficka eller i höger hand (i handen förutsätter att hunden har lärt sig att strunta i godbitar i händerna). Jag rör mig på en rak linje bakåt, men byter riktning om hunden skulle gå förbi mig. Jag fokuserar först bara på kontakt. Jag vill inte specifikt uppmuntra att hunden ser mig i ögonen, eftersom det är oförenligt med en bra position, utan belönar att hunden lyfter huvudet och ser mot mig. När hunden följer mig med kontakt, markerar jag beteendet med klick eller ”bra” och plockar en belöning ur fickan eller högerhanden med vänster hand. Belöningen sker vid vänster sida, gärna en bit förbi, så att hunden har sin bog ungefär vid förarens knä. Se till att hunden är rak i kroppen när du ger belöningen.

När hunden håller bra kontakt börjar jag titta på attityden. En del hundar behöver en mer aktiv och glad attityd. Då kan man klicka för att hunden kommer närmare, att hunden går från skritt till trav, höjda öron, huvud eller svans. Låt hunden jaga ikapp godbiten längs vänstersidan (som 1:05 i filmen). Andra hundar är lite för entusiastiska. Med dem kan man förstärka rytmiska rörelser och lugn. Låt belöningen vara lugnare och ge gärna flera godbitar medan du står stilla innan du går vidare.

I sista steget tittar jag på hundens position. Genom belöningsplacering vid vänstersidan kommer det ofta lite gratis, men man kan också behöva shejpa in hunden till vänstersidan, speciellt om den tidigare har lärt sig att gå någon annanstans. Jag vill ha hundens bog vid mitt vänstra knä och att hunden är rak i kroppen. På filmen kan du se Squid gå i ungefär den position som jag vill ha.

Det blev en riktigt kort beskrivning, men jag hoppas att ni har fått någon slags idé om hur jag gör. Om du har frågor eller kommentarer får du gärna skriva ner dem i kommentarfältet nedan.

16 svar på ”Inlärning av fotgående

 1. Jag har en fundering. När hunden går tillräckligt bra under bakåtmarschen, hur fasar du in och börjar gå framåt då?

  Luddigt formulerat men hoppas du förstår vad jag menar! 🙂

 2. Intressant! Ska genast testa eftersom vi precis börjat lära in fotgående. Men då har jag redan klickat in positionen… men knappt börjat med marschen. Tack 🙂

 3. Kul att se, särskilt som jag precis håller på och lär in fotgående med min hund! Ett problem som jag har är att han helst vill gå lite för långt ifrån mitt vänstra ben. Har du några tips på hur jag kan få honom att vilja gå närmare?

 4. Emma: Jag gör som på filmen – ett steg ut till höger och sedan fram. Det är en fördel om hunden har lite bakdelskontroll sedan tidigare, så att han svänger in bakdelen när man vänder. Så fort hunden kommer in i rätt position belönar jag.

  Fanny: Gäller det när du går baklänges också? Träna på belöningsritualen först, så att du kan få hunden riktigt nära när du belönar (bogen ska nudda ditt ben). Sedan handlar det mest om att klicka när hunden kommer närmare än vanligt och shejpa fram beteendet.

 5. Vad lägligt du la ut detta!! Jag har tänkt börja träna lite lydnad så smått med Tulo, så jag behöver mycket inspiration. Lägg gärna ut fler filmer på hur du tränar in även andra moment eller delmoment.

 6. Det här vill jag testa. Låter som en smart träningsmetod när det gäller läggande, ställande under gång. Går det att träna detta trots att man har ett ganska bra grundläggande fritt följ?

 7. perfekt för mig, ska just börja träna detta med min hund men hde ingen hel ide om hur jag skulle göra, men nu fick ja ju en kanonbra riktlinje!:D
  fortsätt gärna att lägga ut filmer på hur du tränar:)
  t.ex. inlärning av utgånsposition, inkallning och fotgående, är något ja skulle bli överlycklig att få läsa och se:)

 8. Jag har sett en annan variant på baklängesgåendet där föraren har hunden på andra sidan om sig när h*n går baklänges så att hunden alltid går på vänster sida om föraren. När det är dags för framlänges marsch vänder då föraren bara upp vid hundens sida och hunden fortsätter åt samma håll som den varit på väg hela tiden, inte vänder som dina hundar gör på filmen.

  Förstår du hur jag menar med min luddiga beskrivning?

  Ser du några olika fördelar/nackdelar med dessa två olika varianter? Det kanske är att överdramatisera att tro att det spelar någon roll? Likheten är ju att man lär in gåendet först baklänges och sedan framlänges.

 9. Jättebra att få se filmklippet tillsammans med din skriftliga beskrivning! Har själv använt mig av bakåtmarsch när jag tränat in läggande och ställande under gång. Har dock aldrig ens tänkt att jag kan använda det även när jag tränar in fritt följ! Jättebra tips!

 10. Pingback: Fotgående – var finns värdet? | klickerklok.se

 11. Pingback: LP-gruppa » Blog Arkiv » Innlæring av fri ved fot

 12. Pingback: Uppdaterad: Dagens träningspass | Hallens Hund & Träning´s blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.