Fotgående – var finns värdet?

I helgen har jag haft sista helgen på tränarutbildning i Bromölla. Det har varit väldigt trevligt alla helgerna och deltagarna har verkligen varit engagerade och haft en bra sammanhållning. Den här gången hade vi den stora förmånen att kunna vara inne i Gittes nya hall, vilket gör träningen så mycket skönare under den här årstiden.

Temat för helgen var träning för tävling, så vi har kört mycket helhetsträning på olika sätt. Vi har dock hunnit med flera detaljpass, och många valde att jobba med fotgåendet. Det är lätt att råka få in en felaktig position i fotgåendet – hundar som går för långt fram eller för långt ut. Ett vanligt problem och också ett ganska knivigt att komma till rätta med om det har blivit en vana. I helgen fick vi dock fin framgång med alla hundarnas position.

Första frågan vi behöver ställa oss när hunden inte går rätt är varför? Varför upplever hunden att det finns värde någon annanstans än i den position som vi önskar? Det är nästan alltid vi som har skapat konflikten mellan var vi önskar att hunden vore och var hunden vill vara – antingen genom att förstärka beteenden som är oförenliga med en bra position (till exempel att hunden tror att fotgående går ut på att se oss i ögonen) eller genom att belöna någon annanstans än där vi vill ha hunden (till exempel att låta hunden möta belöningen från höger handen framför magen på oss, eller att vi tar belöningen till hunden istället för att hunden får komma till belöningen).

Vad du belönar

Det är naturligtvis viktigt att belöna när hunden går där du vill ha honom. Ofta irriterar vi oss på att hunden gör någonting som vi faktiskt belönar gång på gång. Hur ska hunden förstå att vi inte vill ha honom där då? Om hunden har hittat en felaktig position gäller det att hitta sätt att få hunden på rätt plats, så att du kan belöna det. Du kanske får börja med att hunden ska stå i rätt position när du står stilla. Eller placera hunden på en plattform intill dig. Eller låta hunden starta bakom dig och klicka när hunden kommer i rätt position – innan han hinner gå förbi och för långt fram. Att träna om beteendet med hjälp av baklängesmarsch kan också vara ett smart sätt att få en nystart. Eller så kan du kanske förstärka rätt position när ni går promenad?

Var du belönar

Träningen av fotgående går så mycket lättare och resultatet blir så mycket mer stabilt om hunden upplever att belöningen kommer precis där vi vill ha honom. Godbiten mot byxsömmen kan vara ett bra mål för belöningen. Om hunden har tendens att gå för långt fram kan det vara smart om godbiten kommer bakifrån på väg till byxsömmen. Själv har jag ofta flera godbitar i högerhanden och plockar en av dem med vänster hand bakom ryggen när jag har tänkt belöna.

Förr försökte jag belöna motsatt av vad hunden tänkte, det vill säga ut och bak för att få hunden längre bak och rumpan in. Idag vill jag hellre belöna precis där jag vill ha hunden, men ha kriterier för vad hunden ska göra under belöningen. Om jag belönar intill mitt ben får hunden inte svänga ut bakdelen, utan ska hålla kroppen parallellt med mig. Det här tränar jag tidigt, när jag lär in positionen på klossen och när jag tränar baklängesmarsch. Det är ofta en bra idé att träna på belöningsrutinen innan man börjar träna fotgåendet.

Ju bättre hunden är på att ignorera belöningar jag håller i händerna, desto mindre viktigt blir det varifrån belöningen kommer. Jag vill gärna att hunden inte tänker på godbiten förrän den dyker upp i position. Jag kan också försöka locka hunden ur position med godbitar i högerhanden eller bakom ryggen, men hunden får den bara om han håller kvar positionen (och då kommer som regel belöningen till hunden). Jag vill också testa hundens förståelse för positionen genom att placera belöningen i en skål på marken och belöna med ”varsågod” när hunden går rätt.

10 svar på ”Fotgående – var finns värdet?

  1. Intressant! Men hur gör du för att hunden inte ska svänga ut rumpan när du belönar, omvänt lockande på kloss? Tänker att det måste vara svårt att se om hundens rumpa flyger ut lite…

  2. Pingback: För vad och vart… | Hallens Hund & Träning

  3. Pingback: Detaljer, detaljer, detaljer… | Livet med Toby

  4. Vi med små hundar får bryta av ryggen på hälften nästan när vi tränar fot va? 😀

    Det blir en sådan konstig position! Jag måste ju böja mig om jag ska kunna ge honom godis under fotgåendet och sittandet!

    • Det finns ju så många andra fördelar med liten hund (man kan bära runt på dem, flyga med dem i kabinen, ha en liten bil…) att det bara är att leva med det 😉

  5. Mycket inspirerande inlägg, gav mig lite ideér inför jobbet att få till rätt position på min tik. Jag har tränat en hel del med klossen, vilket har resulterat i att hon hamnar framför mig på marken, då hon vill se mig ögonen och tror att det är rätt position.

  6. Pingback: Uppdaterad: Dagens träningspass | Hallens Hund & Träning´s blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.