Epics bakre korsbandsskada

För drygt två veckor sedan skadade sig Epic under arbete med fåren. Det hände plötsligt när han sprang snabbt i vår lilla skogshage. Jag vet inte exakt vad som hände – han kan ha fastnat i något eller krockat med något. Plötsligt var han på tre ben och pep (samtidigt som han fortsatte att försöka valla, så klart). Han fick en smärtstillande och antiinflammatorisk tablett och växlade resten av dagen mellan att vara trebent och att ibland gå relativt normalt.

Epic hos Sellvens Smådjursklinik

Dagen efter fick vi tid hos vår lokala veterinär som konstaterade att han hade ont i knät och rekommenderade tid hos en ortoped för artroskopi (titthålsundersökning). Jag fick en tid hos Fredrik Kjærstad på Ulvsby Smådjursklinik i Karlstad för undersökning dagen efter. Thomas var där med Epic eftersom jag jobbade. Han undersökte och röntgade och konstaterade korsbandsskada. Man kan inte se korsbanden på röntgen, men han kunde konstatera att det inte fanns någon artros och att det andra benet var helt stabilt. Inga tecken på en skada som kommer av att korsbandet gradvis försvagas tills det brister, utan snarare ett akut trauma. Det absolut vanligaste är skador på det främre korsbandet, så planen var operation med TPLO- eller TTA-metoden för att ändra vinklarna i knät så att det främre korsbandet inte behövs.

I måndags var det dags för operation. När vi kom dit undersökte Fredrik honom och tittade på hur han rörde sig i skritt och trav. Han var väldigt förvånad över att Epic inte visade någon hälta i rörelse och blev osäker på om det verkligen var en främre korsbandsskada. Hundar med det brukar inte bli så mycket bättre på två veckor. Jag lämnade Epic för artroskopi och eventuell operation om det ändå var en främre korsbandsskada, och åkte med mina tre andra hundar till Dogorama inomhushall där vi tränade agility och sedan minglade och tittade på kurs. Stort tack till Magda som lät mig stanna kvar så att jag slapp driva runt på stan hela dagen.

Epic i nya lägenheten

När jag kom för att hämta Epic visade det sig att han inte hade blivit opererad (mer än titthålsoperationen för att fastställa diagnos). Hans skada är en total bakre korsbandsruptur. Det är en mycket ovanligare skada än det främre korsbandet och sker som regel ihop med andra skador på strukturer i knät, till exempel om hunden har blivit påkörd av en bil. Epic har inga andra skador, utan det är det bakre korsbandet som är helt av. Fredrik tyckte inte att de operationer som finns att tillgå för en bakre korsbandsskada är tillräckligt bra för att man ska göra dem. Risken är att han blir mer störd av att man sätter in linor på utsidan av knäleden än vad han blir av att man inte gör någonting. Det är som sagt en ovanlig skada, så det är svårt att veta vad som är det bästa att göra. Fredrik hade erfarenhet av hundar som blivit helt bra med vila och rehab, bland annat en ung border collie som dragit av det bakre korsbandet i somras och som nu var i full aktivitet och fungerade bra.

Planen är alltså först vila i 6-8 veckor och sedan gradvis återuppbyggnad och lite tur. Förhoppningsvis kommer han att kunna komma tillbaka till agility, vallning och annat som gör livet värt att leva. Just nu är den stora utmaningen att hålla honom lugn. Som regel tar han det lugnt inomhus, men efter drygt två veckor utan något annat än korta rastningar är energin på topp. Vi installerade honom först i vår ganska höga valphage i trä inne i köket, men han har redan hoppat ut ur den två gånger så det är inte aktuellt att lämna honom oövervakad där. Dessutom gillar han att ställa sig på bakbenen i den och säga hej till oss. Han är ganska lugn när han är lös i köket, men det är svårt att hålla honom från att hoppa upp i möbler. Det är tur att han inte behövde operationen där man sågar i benet för att ändra vinklarna, då hade jag varit ännu mer orolig för allt tokigt han hittar på. Jag försöker att hålla honom så stilla som möjligt, men det är jättesvårt! Epic verkar inte alls ha ont och tycker att tratten är ganska schyst eftersom den förstärker hans skall och är bra för att flytta ut stolarna från bordet så att han kan klättra på dem…

14 svar på ”Epics bakre korsbandsskada

 1. Hej! Har precis fått en bakre korsbandsskada pågår hund! Är lite nyfiken på hur det har gått för epic? Vänliga hälsningar Anna

  • Åh, vad tråkigt. Hur hände skadan? Det har gått bra för Epic. Han är helt frisk så vitt jag kan se nu. Har inte vågat köra igång fullt ut med agility, men vi tränar en del hoppteknik och liknande och det är nog mest bara jag som är feg…

   • Vi var ute på jakt och hon var ute och sprang så vi såg ej vad som hände men var ganska stenigt så kan säkert vara så att hon fastnade med benet! Finns ju inte så mycket information om bakre korsbandsskador så intressant att hör hur det har gått för andra! Tack för svar ?

 2. Hej. Jätte långt efter att du har skrivit inlägget men provar att skriva ändå ?
  Vi har precis fått reda på att vår hund har skada på sitt bakre korsband. Försöker ett hitta mer info på nätet ang denna skada men det är nästan omöjligt men så hittade jag det här. Hur har det gått för din hund så här långt efter? Är han återställd? Hur ser er vardag ut? Kan han leva normalt? Jag är så himla orolig.

  • Epic mår jättebra och är tillbaka som agilityhund. Han rör sig och lever helt normalt i vardagen och tävlar agility på elitnivå utan några problem. Han blir nio år om en månad.

   • Gud va skönt att höra. Hur har ni gjort med rehab/träning och vila? Vi har vilat i 4 veckor försökt att få honom så lugn och still som det går han är en staffordshire bullterrier så det är inte det lättaste. Veterinären sa att vi gott kunde börja gå 20-30 min promenader men sakta ska de gå och vi sätter i gång med rehab efter 2 veckor. Våran veterinär sa att han absolut kommer att kunna leva ett rätt normalt hund liv. Men man blir så orolig för han blir super halt emellan åt speciellt efter vila. Hur lång tid tog det för er innan ni såg förbättring? Hur lång tid har allt tagit? Hur har ni gjort? ?

   • Epic vilade i princip helt i 8 veckor. Gick lite koppelpromenader som blev gradvis längre. Det var inte helt lätt att hålla honom stilla – jag byggde en hage men den hoppade han ut ur… Så han hoppade upp och ner från möbler och så ganska tidigt eftersom hagen inte funkade.

    Jag tyckte att han blev bättre och bättre hela tiden med tanke på hältan. Han hade ju redan vilat i några veckor innan operationen och var bättre då än när skadan skedde.

    Eftersom Epic var lite äldre (7,5) när skadan skedde så tog vi det lugnt. Ökade motionen under våren och sommaren, började med lite hoppteknik och lite mer specifik styrketräning under sommaren. Började köra banor och tävla agility under senhösten.

    • Okej, ja det är ju inte helt lätt att hålla dom stilla. Det är fyra veckor sen vi fick reda på att alfons har skadat sitt, han har inte haft av det helt bara halva, vilket också ger mer smärta tydligen.. Hur som helst så har han haft strikt vila i 4 veckor fast vi gå lite länge promenader då veterinären inte tyckte att det va bra att inte röra sig heller vi ska börja vatten trask imorgon. Man är ju så orolig för nu ikväll blev han super halt då han fick ett tokfnatt när jag kom hem från jobbet, då tappar man hoppet lite. Men det kändes skönt att höra att det gått bra för er, då känns det som att det kanske blir bra ändå. Nu tränar vi inte alfons i något speciellt men jag vill så gärna att han ska få leka med andra hundar ibland, springa lös och leka på tomten. Tack snälla för dina svar nu blev jag taggad på att börja träna honom och va kul att epic mår bra ?

     • Hej, kommer precis hem från Anicura Albano efter undersökning o röntgen. Fick också diagnos avslitet
      Bakre korsband. Vet gav en ganska sorglig bild av framtiden för min hund så jag blir så himla glad av att lösa att Epic och andra hundar kan leva ett normalt hundliv trots avsaknad av bakre korsband.

     • Johanna: Tråkigt att höra att din hund också har skadat dig. Epic hälsar att han mår jättebra så här nästan två år senare. Kan både valla, köra agility och springa full fart i skogen.

     • Hej Linnea, hur gick det för er? Har en minibulle med liknande problem och hittade denna gamla tråden.

 3. Hej vad skönt att höra hur det gått för Epic, vi har en caiirnterrier 4 mån som fått en liknande skada ska röntgas idag, och får diagnosen då, men då känns det inte lika hopplöst vi är så oroliga, jag återkommer om hur det går

 4. Hej

  Har en jämte som blev sparkad av älg 6 nov 2022. Bakre korsbands skada. Helt av. Han opererades på Söderköpings veterinärklinik animal atro clinic. Metod zlig, vetlig. Tillbaka i jakt nu. Verkar helt återställd och ingen hälta efter jakt alt träning

 5. Hej!
  Många år har gått sedan det första inlägget. Jag hoppas Epoc fortfarande mår bra. Min hund Jumbo, engelsk bulldog, har fått en konstaterad skada på bakre korsbandet och möjligen även menisken. Korsbandet är inte helt av. Han började plötsligt blockhalta efter intensiv lek med sin favoritboll, stressboll för grisar. Nu blockhaltar han inte längre men vilar inte på det skadade benet. Veterinären gav en mycket dyster framtidsbild så att läsa om Epic gör verkligen sinnet lättare. Veterinären var säker på att det kommer att bli en operation framöver.
  Jag har också problem med att Jumbo vill vara aktiv och leka. Han vill gärna gå fort när vi är ute och går så jag måste hålla igen honom. Att läsa om Epic har nu gett mig ny motivation att verkligen arbeta med Jumbo så att han tar det lugnt. Kanske finns det hopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.