Dagens träning

Det blir långt mellan blogginläggen här tyvärr. Det är fullt upp på olika håll. Mycket kurser, härligt väder att vara ute och träna hund i och en del jobb med får och lamm. Alla tackor förutom en har lammat och det finns gott om gräs i hagen, så snart blir det lugn och ro på den fronten. I helgen var jag i Stavanger och höll grundkurs i agility. Vi jobbade med belöningsutveckling, torrhandling, kontaktfält, hoppteknik, one jump och liknande. Vädret var perfekt och eleverna var duktiga. Igår var det bara att sätta igång med träningen av de egna hundarna igen. Shejpa fick sitt första agilitypass sedan operationen och hon gick fint. Vi satte upp en start och tränade på lite olika situationer i den. Squid och Epic fick göra samma sak. På kvällen simmade Shejpa igen.

Idag började vi med lite hoppteknik för alla tre. På eftermiddagen blev det lydnad. Eftersom Squid ska tävla lydnadsklass II om två veckor så borde jag ju fokusera på lydnaden, men det är svårt när solen skiner och agilityhindren står och lockar på planen. Thomas fick i alla fall välja ut lite olika sekvenser med moment ur lydnadsklass II och välja vad jag skulle belöna i dem. Vi började med en inmarsch och ett fritt följ. Sedan körde vi inmarsch, läggande under gång, inkallning med ställande och rutan. Tredje sekvensen blev ett kort fritt följ och sedan en inkallning med ställande där jag belönade fart på sista inkallningssträckan. Därefter gjorde vi läggande under gång, rutan och apportering, där jag belönade när hon sprang in med apporten. Nästa sekvens var apportering och hopp-sitt. Sjätte och sista kedjan blev fritt följ, hopp-sitt-hopp och fjärrdirigering.

Fria följet var det lite si och så med. Hon hängde på, men var bitvis okoncentrerad och bitvis studsig och het. Jag har knappt tränat det sedan vi tävlade sist, så där har jag en del att göra. Resten av momenten fungerade faktiskt alldeles utmärkt. Hon gjorde allting precis i överkant av vad jag trodde att hon skulle kunna prestera. Inga missar, inga konstigheter – bara bättre än förväntat. Det finns naturligtvis en hel del detaljer att pilla med. Hon skulle kunna ha bättre fart i vissa delar, till exempel sista sträckan på inkallningen och i apporteringen. Hon är inte heller helt säker på hoppet, det moment vi började träna sist. Från agilityn har hon nog tanken att svänga tight runt hindret och komma tillbaka till mig, så jag behöver ofta påminna henne om att fortsätta framåt tills jag säger ”sitt”. Dessutom behöver hon ofta tänka någon sekund innan hon sätter sig på kommando. Men generellt känns det alltså riktigt bra och jag är nästan lite rädd för att träna sönder något. Platsliggning i grupp med dold förare har jag nog bara testat en gång, får väl göra det någon mer gång innan vi tävlar. Jag räknar liksom med att hon ligger där jag har lagt henne, det är hon van vid. Hon är också van vid att ligga utan att bry sig om andra hundar och van vid att ligga trots att jag går iväg ur synhåll längre stunder. Det ska bli spännande att tävla igen! Idag är hon på dag 10 i löpet och det hade ju varit trevligt om hon kunde börja höglöpa snart så att det kan bli parning. Jag åker till Norge på torsdag morgon och parning i helgen hade inte varit fel. Tyvärr verkar hon inte speciellt intresserad av parning och hanarna är bara måttligt intresserade av henne, så det kan dröja.

Pogue och Thomas har kommit igång ordentligt med agilityträningen. De har anmält sig till tävling om en månad, spännande! Jag ska se om jag kan lyckas lägga ut ett litet filmklipp från Facebook där Pogue gör slalom och gungan:

1 svar på ”Dagens träning

  1. Så gøy at Påggen skal konkurrere! Vil høre mer om Epic-treningen også, det er så gøy at så mange har omtrent jevngamle valper med Kuling 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.