Att tävla i värmen

I helgen ska Shejpa och jag tävla agility på Oslo Hundeshow. Det blir många lopp under helgen, eftersom det är både vanliga klasser och öppenklasser. På fredag är det två öppenklasser, lördagen är det hoppklass, agilityklass och två öppenklasser. Söndag är det hoppklass, agilityklass och eventuell öppenklass-final. Dessutom är det lagklass lördag och söndag. Jag vet inte om vi är tänkta i laget, så vi får väl se. Det känns som att det blir lite mycket med lag också, men vi måste kanske. Enligt prognosen ska det bli 25 grader på lördag. Och 28 grader på söndag. Med sol naturligtvis. Det blir spännande. Shejpa är ju inte världens mest lättmotiverade agilityhund i utgångspunkten och med många lopp i stekande sol kan det bli svårt att få henne att hålla ihop. Egentligen ser jag positivt på saken. Med tanke på viktigare tävlingar i sommar (European Open till exempel) så har jag hoppats på att det skulle bli riktigt varmt i maj och juni. Det verkar som att vi får en bra chans att träna på det redan i helgen. När det gäller värmekänsliga hundar så är min erfarenhet i alla fall att det bästa sättet att lösa det på är att träna mycket i värmen. Jag glömmer aldrig den veckan jag var på lydnadsläger med Twiggy i stekande sol. Hon blev faktiskt solbränd på tungan! Innan dess hade hon kunnat bli påverkad om det var väldigt varmt under en tävlingsdag. Efter den veckan märkte jag aldrig något sådant. Det verkar också som att unga hundar blir mer påverkade av värmen generellt. Jag försöker i alla fall att utsätta hundarna för träning i värmen, naturligtvis under korta och fartfyllda pass där de har den attityd jag vill ha.På tävling får man naturligtvis göra så gott man kan för att hålla hunden fräsch inför loppen. Utmaningen, tycker jag, ligger i att få musklerna uppvärmda utan att hunden tappar stinget. Min plan för helgen ser ut så här:

 • Stor stålbur istället för tygbur. Tungt, men förmodligen värt det. Det blir mycket luftigare.
 • Silver Shade Mesh-duk över buren. Svalare än i skuggan. 
 • Helst skulle jag haft något kallt att lägga i botten på buren också, men det har jag inte. Dessutom är jag lite orolig för att det hade blivit för kallt.
 • K9-cooler på Shejpa under uppvärmning och fram till start.
 • Sprayflaska med vatten för att hålla täcke och hund kalla innan start

Så får vi utvärdera den planen efter helgen och se om vi kan ändra på något. Tips och idéer om det här med värme mottages tacksamt!

7 svar på ”Att tävla i värmen

 1. Jag lägger åxå in kylduken i buren. Dels för att hunden kan välja att ligga på den, dels för att jag inbillar mig att det blir lite svalare i buren bara av att den ligger där.

  Men det finns inget som slår att hitta riktig skugga (har inte testat den där silverduken då 🙂 ) Alltså, tält är värdelöst när det är tokvarmt!

 2. Kjølematte i halve buret var et smart tips. Drikke masse vann er viktig for både hund og fører 🙂 Jeg pleier å blande litt leverpostei i vannet (til hunden).

  Lykke til

 3. Bambi verkar inte påverkas nämnvärt av värme, men jag är ändå lite rädd att hon ska bli överhettad. Jag tycker det är lite läskigt med värme och agility. Men vi får försöka förpassa oss i skuggan, vi som inte har någon sådan duk. Vi måste införskaffa en sådan snart vi med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.