Agilitytävlingar på Gotland


I helgen var det agilitytävlingar på Gotland. Jag hade med Shejpa (klass III, medium) och Annas Fonzie (klass I, large). Inför tävlingarna hade jag framför allt fokuserat på att öka farten med Shejpa och på att Fonzies running contacts skulle vara bra inför hans debut i agilityklass i helgen. Med det i tankarna så får man ju säga att tävlingen gick riktigt bra. Shejpa sprang på bra och kunde konkurrera med de snabbaste. Fonzie hade perfekta running contacts i båda loppen. Men så mycket mer blev det inte i helgen. Här kommer en snabb rapport om varje lopp.

Fonzie, hoppklass I, fredag: Lite skakigt lopp med några stora svängar som jag inte var beredd på, tyvärr en rivning innan slalom (jag sa ”slalom” innan hoppet och kan möjligtvis ha bidragit till rivningen).

Shejpa, hoppklass III, fredag: Shejpa tyckte att eftersom hon har ökat farten, så borde hon ha tid att nosa lite på vägen. Hon nosade först lite innan slalom, men det gjorde inte så mycket mer än någon tiondel på tiden kanske. Sedan nosade hon också innan hon skulle in i en tunnel, det gjorde att jag var tvungen att följa med henne närmare tunneln än planerat, vilket ledde till att jag inte hann i position för en serpentin i tid. Shejpa rev serpentinhindret. Trots lite nosande på vägen så hade hon en helt okej tid, bara Max och Izor var snabbare i medium.

Fonzie, agilityklass I, lördag: Ett riktigt fint lopp med perfekta kontaktfält. Tyvärr en rivning. Fonzie hade snabbast tid av alla och kom trea.

Fonzie, hoppklass I, lördag: Bra lopp på ganska enkel bana, men tyvärr gjorde han flera fel i slalom och jag diskade honom. Inga rivningar och bra vägar.

Shejpa, agilityklass III, lördag: Shejpa var snabb och nosade inget den här gången. Tyvärr hängde inte jag med riktigt och var otydlig med andra armbytet i en serpentin. Vi missade hindret och jag fick göra en volt för att få henne över det. Sedan testade jag om hon kunde stanna på gungbrädan medan jag rusade iväg för att nå framförbytesposition. Det kunde hon inte, så vi fick fem fel till och någonting att träna på hemma.

Shejpa, hoppklass III, lördag. Utan tvekan det sjukaste lopp jag någonsin gjort. Och kanske också den största segern på hela året. Hoppklasserna gick utomhus på lördagen, på en stor gräsmatta med lockande högt gräs mot ena långsidan. Domare Alar Meomuttel har tydligen för vana att blåsa i visselpipan som om han försöker få stopp på en skenande setter och Shejpa var helt galen när vi gick runt banan för att gå ner henne efter agilityloppet. Hon slet och drog i kopplet, pep och kastade sig mot det höga gräset (där hon var säker på att det regnade fasaner eller något). Jag trodde aldrig att jag skulle få henne att stanna hos mig när jag tog av kopplet. När det var vår tur, hade jag fått henne någorlunda lugn och fokuserad, men när vi stod på startlinjen och hörde visselpipan så blev hon helt okontaktbar. Jag hade aldrig satt pengar på att hon skulle genomföra loppet utan att sticka. Tredje hindret var slalom och där var jag säker på att tappa henne. Men Shejpa genomförde banan i ett rasande tempo och jag kände mig som lokförare på ett skenande tåg som försöker kasta sig av spåret. Innan varje tunnel såg jag hur hennes blick flackade, men hon valde rätt varje gång. Banan var ganska enkel, men lätt att glömma eftersom man kom till samma tunnel flera gånger. När vi kom dit andra gången var jag så upptagen med att hålla henne kvar att jag placerade mig fel och vi drog på oss två vägringar. Det var helt otroligt att vi tog oss i mål och egentligen är väl det här det största som har hänt i Shejpas agilitykarriär. För er som aldrig träffat Shejpa låter det naturligtvis helt vansinnigt dumt, men det bjuder jag på 🙂 Ni som känner henne vet vad jag pratar om.

Shejpa, agilityklass III, söndag. Äntligen fick vi sätta ett felfritt lopp! Tyvärr fick vi en riktigt dålig sväng in i sista tunneln och förlorade klassen med fyra tiondelar till landslagscockern Max. Härligt i alla fall att hennes grundtempo nu räcker för att hålla henne i toppen. Placeringarna 1-5 var som följer: Max 33,55 Shejpa 33,94 Izor 34,81 Nicki 35,20 Ella 35,36 (cert). Banorna var generellt väldigt snabba i helgen och här var det tretton nollade ekipage. Det blev Shejpas sista SM-pinne i agilityklass, så nu har vi bara två hopp-pinnar att bärga.

Fonzie, agilityklass I, söndag. En sjukt enkel bana utan ett enda byte, vänsterhandling hela vägen. Ingen gungbräda, men två gånger över a-hindret. Fonzie gick snabbt och säkert och klarade alla kontaktfälten strålande. Näst sista hinder var slalom och där fick vi problem igen, så jag diskade honom. Tråkigt att inte göra någon nolla med honom, men nu vet Anna i alla fall var hon behöver jobba på. Och jag kan vara nöjd med hans kontaktfält!

Naturligtvis hade jag hoppats på bättre resultat i helgen, men jag vet också att jag hade varit missnöjd om jag hade prioriterat annorlunda inför tävlingen. Om jag inte hade ökat farten på Shejpa hade vi säkert nollat mer, men å andra sidan hade jag då varit missnöjd över att vi låg några sekunder efter snabba hundar som Max och Izor. Nu blev det bara en nolla, men det känns faktiskt väldigt bra att kunna hävda sig på tid också, även på riktigt snabba  banor. Dessutom är det kul att behöva utvecklas som handler också. Jag inser att vi behöver träna mer banor hemma, för i det här tempot måste fler saker bara sitta i ryggmärgen och man hinner inte med några misstag. Nästa tävling är i Rättvik om två veckor, då satsar vi på att vara både snabbare och säkrare!

Det finns många att gratulera efter den här helgen, hoppas att jag inte glömmer någon:

Mija och Rasken till 3 nollade lopp! SM-pinnar i hopp och uppflyttade till agilityklass III!

Håkan med Max till två vinster i klass III!

Sari med Fay (Squids moster) till 3 nollade lopp och 3 pinnar i klass II!

Hanna från Göteborg med Janis till flera vinster i klass II!


3 svar på ”Agilitytävlingar på Gotland

  1. Hahaha, jag kan verkligen se det där skenande tåget framför mig och känna den där känslan av Okeeej nu får vi se var det här ska sluta… 😉

  2. Åh, tack för grattis!!! Och GRATTIS till dig, de lopp jag såg tyckte jag var mycket bra med båda hundarna!!!

    Vi syns i Rättvik (vi kör lag där)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.