Agilityfrosseri

Wow! Det är så häftigt att ni är så många som är här och läser och kommenterar, skickar mail och anmäler er till kurser. Jag ser verkligen fram emot utbildningarna nästa år, de kommer bli helt kanon, speciellt när så många fantastiska tränare anmäler sig! Skicka gärna ett mail om ni har funderingar kring kurser eller utbildningar, jag svara gärna!

Idag har det blivit ganska mycket tränat. Thomas hjälpte mig med ett agilitypass med Shejpa på morgonen. Jag behövde framför allt någon som påminner mig om att hålla fokus på hunden och att lägga upp träningen bra. Vi byggde en enkel hoppkombination där vi jobbade med lite byten. Shejpa hade riktigt hög fart idag och hon har blivit bättre på att söka hinder efter bakombyte (hon har svängt så tight innan att hon lätt har sprungit innanför nästa hinder). Det blev ett kort pass, men ändå hann hon sakta ner på tempot lite mot slutet. Jag borde nog vara noga med att avsluta på topp. Vi avslutade med att hon fick springa fritt på planen medan jag testade henne på visselsignalerna. Det är lite svårt att skilja på inkallning och sitt ibland när man är en galen liten shejphund.

På eftermiddagen tog jag ut Missy för ett agilitypass. Det började väldigt bra med uppvärmning, några hopp i spindeln och lite ”slalom under marsch”. Sedan gick jag till hoppkombinationen och där gick allt fel. Visserligen var Missy ganska duktig (även om jag fortfarande tycker att det är för mycket gas och för lite huvud), men jag fixade inte att lägga av i tid. Tränade jättelänge på allt möjligt utan någon planering. Efteråt kändes det som att jag hade frossat i alldeles för mycket chips och godis. Agility är beroendeframkallande och när hunden aldrig ger upp får man se till att man gör det själv. I fortsättningen ska jag först göra en plan (och hålla mig till den!) och dessutom ställa klockan på 3-5 minuter och sedan ge mig! Det blev ett kort pass med slalom och fritt följ lite senare. Det kändes mycket bättre 🙂 Det problem vi har i slalomen är som sagt att hon kan missa andra porten för att hon satsar för hårt in i första. Jag tycker att hon har börjat anpassa tempot in i slalomen bättre, men det är fortfarande när jag är ganska stilla, jag tror att vi får jobba oss igenom samma fart när jag springer ihop med henne i de svåraste ingångarna.

På kvällen tränade jag nose touches med alla tre. Nose touches är verkligen kul och utvecklande att jobba med. En häftig utmaning, det ska bli kul att se vad det blir av det i slutändan. Shejpa börjar bli riktigt duktig, Missy har fått kläm på det och Pi har precis börjat jobba med target. Med Pi har jag också börjat jobba med apportering till lydnaden. Hon har en fin lek-/jaktapport där hon kommer raka vägen in och söker upp handen för att lämna av. Hon apporterar det mesta och har gjort det med både trä- och metallapport. Hon har också jobbat lite med att komma i utgångsställning med apport. Nu är det dags att börja jobba med greppet, att få henne att hålla riktigt hårt, lägga vikten bakåt i gripandet och aldrig slappna av i greppet. Jag började med en gummiring och satt helt passiv med den i handen. Klickade först för ett försiktigt gripande, men ökade kriterierna så att hon till slut var tvungen att gripa, hålla och lägga vikten bakåt innan hon fick klick. Det satt lite långt inne, så nu ska vi fortsätta jobba med apporten!


Fyra månader gammal. Nu är hon snart sex och det är dags att komma igen med träningen!

10 svar på ”Agilityfrosseri

 1. Hej,

  Fin sida! En liten försiktig undran (hoppas jag inte framstår som dum nu): Varför har ni alltid halsband på hundarna, även när de jobbar ”okopplade”? Är detta för att påminna hundarna om något eller bara en vana? Kan jag ”tjäna” något på att göra på samma sätt?

  /C

 2. Hej!
  Vad fin sidan har blivit, ska bli kul när den börjar bli klar överallt. Jag ditt inlägg om party för både tvåbenta och fyrbenta och då svor jag högt 😉 Synd att man inte bor i gbg det har vart så jäkla skoj att komma och träna.
  Ha det så gott!

 3. Hej! Jag måste också erkänna att jag svor lite här angående ditt förra inlägg om träningen och festen. Tråkigt att jag bor så långt bort annars hade jag absolut kommit!

 4. Agility er bra selvbelønnende for fører ja, jeg er så heldig og har fått ei som kan stoppe meg i treningen;)
  Pi er så utrolig fin! Vil gjerne se bilder av henne nå når hun har blitt større, gleder meg til å få hilse på henne:)

 5. Hej! Wow, snygg sida!! Och gud vad sugen man blir på kurser och utbildningar! Men jag har en kort liten fråga.. Det står ”Dina målsättningar med din hund (lydnad, agility, bruks, jakt etc.) styr till stor del innehållet på utbildningen och examen” Är det en examen? Får man en titel sen eller? Jag förstår inte riktigt..?
  Mvh Anja

 6. Anja: Ja, det blir en examen på kursen. Den utgår till största delen från uppnådda mål med egen hund. Om man får en titel? Ja, som med allt annat i hundvärlden så finns det ju inget kontrollerande organ, inga officiella titlar (oavsett om det är ”instruktör”, ”hundpsykolog” eller ”beteendeanalytiker”). Titeln att sätta på CV:t efter godkänd utbildning blir väl helt enkelt ”genomfört klickerkloks tränarutbildning, steg X”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.