Grunden i ett handlingssystem är att du och hunden är överens om vad olika signaler betyder. Det bygger också på att hunden upplever att det lönar sig att följa din handling. De här sakerna bör först läras in utan hinder, för att sedan föras över till agilitybanan. Man kan med fördel börja jobba med handlingsövningar redan med en valp. När hunden sedan är stor nog att börja springa kombinationer kommer handling bli en lätt match eftersom hunden redan vet vad dina signaler betyder.

I den här artikeln tar jag utgångspunkt i Greg Derretts handlingssystem, som jag själv använder. Du kan säkert använda flera av övningarna, kanske med lätt modifiering, om du använder ett annat handlingssystem. Tänk igenom vad du vill att olika signaler ska innebära för din hund och hur du kan lära in dem på plan mark.

Grundprinciperna i Greg Derretts handlingssystem är följande
- Se alltid på hunden
- Visa med armen och benet närmast hunden
- Var riktad åt det håll hunden ska tills hunden har fäst på hindret.

Blindbyteslinjen (eng. Blind Cross Body Line)
Tänk dig en linje som går rakt ut från dina axlar hela tiden. På agilitybanan vill du att hunden ska jaga blindbyteslinjen bakifrån – försöka komma förbi den. Så fort du vrider på axlarna ändras blindbyteslinjen och hunden får en ny riktning att jaga mot. Hunden får aldrig passera blindbyteslinjen åt andra hållet (det kallar vi för ett blindbyte och det finns inte med i det här systemet). På banan är det hundens förståelse för blindbyteslinjen som gör att hunden springer snabbt och svänger tight. I ett framförbyte, en serpentin eller en threadle, kommer hunden att möta blindbyteslinjen och det är förståelsen för att man aldrig passerar den som gör att hunden svänger tight. Det är en av anledningarna till att vi inte använder oss av blindbyten i det här systemet. Om hunden ibland får passera blindbyteslinjen åt fel håll blir den inte längre som ett rött ljus och hunden kommer att få större svängar i framförbyten. Om blindbyteslinjen rör sig framåt på en rak linje får hunden ta linjen framåt och springa så fort han kan. Om blindbyteslinjen står stilla får hunden inte passera den, utan stannar i belöningszonen.

Belöningszonen
I en halvmåne framför dig finns belöningszonen. Det är här hunden får sina belöningar och det är hit hunden vill skynda sig hela tiden på banan. Hunden vill hela tiden ta snabbaste vägen till belöningszonen (samtidigt som vi naturligtvis vill att hunden tar de hinder som står i hans väg, men det är en annan artikel). När du håller på med torrhandling är det till belöningszonen du vill att hunden ska driva i de flesta övningarna. I det här handlingssystemet vill du aldrig att hunden rör sig bort från belöningszonen. Det kallar vi en ”flick”. Om hunden är på min vänstra sida kan hunden bara springa rakt fram eller svänga höger (förutsatt att jag också svänger höger), aldrig svänga vänster bort från mig.

Cirkelarbete
En av de stora grundstenarna i torrhandlingen är cirkelarbetet. När träningen är färdig kan föraren springa med hunden på både höger och vänster sida, på stora (ca. 20 meter i diameter) cirklar i full fart. Hunden håller sig hela tiden nära föraren (belöningszonen) och svävar inte ut i omloppsbana. Positionen liknar den hunden har under ett fotgående även om den är lite friare. Hunden ska inte komma för långt fram och springa framför dina ben. Föraren kan göra cirkeln mindre eller större och hunden hänger med och kämpar för att hålla sig kvar i position. Cirkelarbetet kommer på agilitybanan att göra din sida till en magnet som hela tiden drar hunden in och gör honom tight i svängarna. Det enda som håller hunden ute är hindrena. En hund med bra cirkelarbete hoppar nära hinderstödet närmast föraren i en sväng och anstränger sig för att göra svängarna korta.

Tecken på att du behöver träna mer cirkelarbete:
- Hunden springer långsamt på agilitybanan
- Hunden springer på utsidan av hinder
- Hunden har svårt att svänga tight
- Hunden är sämre på höger eller vänster sida
- Hunden kan springa bakom ryggen på föraren och tar fel hinder
- Hunden svänger bort från föraren och tar fel hinder

Ett bra cirkelarbete gör att hunden tycker att det är roligt att springa snabbt ihop med föraren. Det lär också den unga hunden att inte hoppa mot eller bita i föraren som springer i full fart. För hundar med lite mindre driv gör cirkelarbetet gott för tempot. Den största vinsten i cirkelarbetet får man hos hundar som helst håller sig några meter utanför föraren och kanske vill springa förbi och komma in framför. Det här är ett typiskt beteende hos vallhundar. De är avlade för att springa i vida bågar runt djur och komma upp på andra sidan för att stoppa. Det är ett beteende som de flesta border collies tar fram när föraren springer i full fart. På banan leder det till till stora svängar och att hunden till och med springer förbi hinder på utsidan.

Börja med hunden i koppel. Ta kopplet i handen längst bort från hunden och ha godbitar i samma hand (det räcker att du har handtaget på kopplet runt handleden, så har du plats till godbitar). Gå på en cirkel med hunden på utsidan och belöna genom att plocka en godbit från handen med handen närmast hunden. Belöna i position vid din sida när hunden går ihop med dig. Håll hela tiden blicken på hunden så att du ser om hunden funderar på att gå bakom ryggen på dig. Om hunden försöker gå bakom din rygg för att komma till andra sidan, måste du reagera snabbt och vrida dig bak och få hunden tillbaka till positionen. Belöna så ofta som du behöver för att hunden ska följa dig. Bryt ofta av med kamplek för att hålla hundens intresse uppe. Tänk på att träna lika mycket med hunden på höger som på vänster sida.

När hunden blir duktigare kan du öka tempot och börja jogga. Om hunden vill lämna din sida för att göra en större cirkel, stannar du upp och tar tillbaka hunden. Här kan kopplet komma till hjälp. Att springa och ”valla” föraren kan vara enormt förstärkande för vissa hundar och kopplet gör att hunden inte får möjlighet att repetera det beteendet. Arbeta med det här tills du kan hetsa upp hunden och springa i full fart på stora cirklar. Hunden måste klara av att göra cirkelarbete trots att han är lika ivrig som han är på agilitybanan, annars blir det svårt att överföra det till agility. För att hunden ska se en poäng i cirkelarbetet när ni kommer på agilitybanan måste det också finnas en massa värde i beteendet. Belöna hunden riktigt bra, kör korta pass, lek mycket och ha kul. Om cirkelarbetet bara blir någonting du gör för att du måste, kommer hunden inte se poängen med det. När mina hundar blir duktiga och jag inte behöver belöna hela tiden, blir det mest lekbelöningar för cirkelarbetet. Det gör träningen häftigare, hunden måste tycka att det är kul att springa ihop med dig!

Du bör också jobba med riktigt små cirklar, där du bara vrider dig runt på stället (snurra inte för många varv åt samma håll bara, så kan du börja må dåligt...). Hunden får då verkligen kämpa för att hänga med och det blir väldigt frestande att blindbyta.



För att göra träningen svårare kan du börja med en inkallning så att hunden kommer mot dig i full fart (naturligtvis står du vänd bort från hunden, i den riktning han springer). När hunden nästan är ikapp dig börjar du springa på cirkeln. Klarar hunden fortfarande av att svänga tight och hålla sig nära dig, eller springer han iväg på en större cirkel? För att göra det ännu svårare kan du börja springa framåt när du ropar på hunden, så att han inte kan börja bromsa tidigt på grund av att du står stilla. Gör samma sak med cirklarna på stället, låt hunden gå från en snabb inkallning till riktigt tighta cirklar.

Cirklar på insidan
Du bör också träna på att springa i cirklar med hunden på insidan. Cirklarna bör vara ungefär 10 meter i diameter och tränas naturligtvis både medsols och motsols, så att hunden kan vara på både höger och vänster sida. Den här träningen förbereder hunden på bakombyten, där du kommer att ”trycka” på hundens linje innan bytet. Hunden ska varken krocka med ditt ben eller svänga för starkt inåt i cirkeln, han ska följa dina rörelser. Kombinera inte utsidescirklar och insidescirklar utan att först ta en lekpaus och börja om på nytt (det vill säga: spring inte i åttor).

Tecken på att du behöver träna mer insidescirklar:
- Hunden flickar iväg från dig när du trycker på linjen innan ett bakombyte
- Hunden blir tveksam och stannar upp när du trycker på linjen innan ett bakombyte
- Hunden krockar med dig när du trycker på linjen innan ett bakombyte

Börja träningen på samma sätt som du gjorde med cirklarna där hunden är på utsidan och jobba dig upp till full fart.

Starter/inkallningar
Full fart i starter och inkallningar är också bra att träna, både för entusiasmen i starterna på agilitybanan och för att du kan få mer fart och upphetsning in i resten av torrhandlingen. För att få riktigt med fart i den inledande träningen bör du ha en medhjälpare som kan hålla igen hunden med en hand på bröstet och en hand under magen på hunden. Spring ifrån hunden, stanna, ropa och spring igen så fort hunden startar. Belöna i farten med kamplek vid din sida. Tänk på att hålla hunden på samma sida hela tiden. Titta över axeln på hunden hela tiden och se till att han inte byter sida bakom ryggen på dig. Senare kan du låta hunden starta ur sin bur eller från sittande.

Kombinera senare inkallningarna med de andra handlingsövningarna – cirkelarbete, snurrar på stället, inbromsningar, armbyten och spurter. De blir svårare när hunden kommer i full fart!

Spurter
Att lära hunden att hålla en rak linje och springa så fort han kan rakt fram när du gör det är en ovärderlig färdighet på målrakor och andra långa, raka linjer. Många hundar har en tendens att sakta in och titta på föraren, eller att vända sig inåt och ta fel hinder. Ofta försöker föraren kompensera genom att ta upp motsatt arm, men det hjälper oftast bara en stund. I det här systemet betyder alltid motsatt arm att hunden ska svänga mot föraren, så användandet av ”fel” arm för att få hunden att springa rakt fram är inte heller konsekvent och kan förvirra hunden på lång sikt. Att lära hunden att hålla sig på den raka linjen när föraren spurtar är en mer långsiktig lösning. Du kan också sätta kommando på beteendet, så att du kan hjälpa hunden med det om du själv inte kan vara med och springa.

Till inlärningen av spurter använder jag mig gärna av burlekarna (beskrivna av Maria Yttermyr i Canis 4/07). När hunden verkligen älskar buren är en eller ett par tygburar ett jättebra hjälpmedel i torrhandlingen. Buren har samma dragningskraft på hunden som ett agilityhinder, men du behöver inte oroa dig för hinderutförande eller vart hunden tar vägen sedan, och din belöningsplacering blir bra även om hunden springer långt före dig. Dessutom är tygburar enkla att ta med sig och kostar inte lika mycket som agilityhinder. Här kommer några sätt att använda burlekarna i din agilityträning. För att det ska fungera bra måste hunden naturligtvis kunna burlekarna och tycka att buren är en toppenplats.

Börja med att hålla hunden i halsbandet, riktad mot buren. Släpp hunden och spring själv mot buren. Säg inget kommando, det är din rörelse som ska vara signalen. Se till att du inte bromsar in innan hunden är inne i buren. Börja så nära att du redan från början får full fart in. Öka sedan avståndet gradvis, men gå tillbaka och gör korta skick också, för att hålla hundens intresse uppe. När hunden är duktig på leken kan du börja föra in den i din cirkelträning. Spring på en stor cirkel med din hund och ha buren en bit bort. Efter några varv rätar du upp dig och springer på en rak linje mot buren. Målsättningen är att hunden också rätar upp sig och tar linjen mot buren i full fart utan att titta tillbaka på dig. I början blir hunden kanske osäker och har svårt för att lämna din sida, men efter några gånger brukar snarare problemet vara att cirkelarbetet blir lite svårare. Då har du också fått in en ny svårighet i din cirkelträning, som blir mer lik det ni gör på banan. En annan lek kan du göra med två tygburar. Sätt dem med några meters mellanrum med öppningarna mot varandra. Låt hunden gå in i en av burarna och belöna rikligt, lös ut hunden med ”fri” och gör samma sak med den andra buren. När hunden har varit inne och fått belöning i båda burarna kan du börja leka. Placera dig parallellt med buröppningen och starta samtidigt med hunden. Säg ”fri” och spring mot den andra buren. Det är din rörelse som ska vara signalen för den raka linjen även här, så du behöver inte använda någon annan verbal signal än ”fri”. När hunden villigt springer i full fart mellan burarna kan du öka avståndet mellan dem. När hunden med lätthet springer 20-30 meter rakt fram kan du lägga till agilityhinder som frestar på sidorna. Börja med dem så långt bort att hunden fortfarande klarar av att springa på en rak linje mellan burarna. Sedan kan du gradvis föra dem närmare. Målsättningen är att hunden ska springa i full fart på en rak linje mellan burarna när du springer i full fart rakt fram, utan att frestas att ta hinder som står nära, men inte i hundens linje.

Fokus framåt
I flera av de här övningarna är det bra om hunden kan fokusera framåt på en leksak. Det gör det också lättare att sedan få hunden att fokusera framåt på hinder, istället för att titta på dig i starten. Sätt hunden, kasta ut en leksak och gå några steg bort från hunden i sidled. Så fort hunden tittar på leksaken istället för på dig, kan du säga ”fri” och röra dig mot leksaken för att ge hunden tillåtelse att röra sig framåt och ta den. Du kan göra samma sak med buren om du har tränat burlekar med din hund. Sätt hunden några meter från buren, gå ut i sidled, vänta tills hunden fokuserar på buren istället för på dig och säg ditt kommando för att gå in i buren. När hunden kan det här blir det enkelt att lära den samma sak på hopphinder.




Inbromsningar
En annan viktig kunskap är inbromsningar. Om föraren står stilla eller bromsar in vid ett hinder, ska hunden bromsa in och korta ner sitt steg för att förbereda en tight sväng. Inbromsningar kan du ganska tidigt lägga in i cirkelarbetet. Belöna hunden för att stanna vid din sida i inbromsningarna istället för att springa förbi och komma upp framför dig. Börja i lågt tempo och gör en mjuk inbromsning, men öka sedan till full fart och snabba inbromsningar.

Du kan också jobba med inbromsningar i dina inkallningar. I början kan du göra en inkallning på kort håll och stå stilla. Låt hunden komma in till din sida och stanna där innan du belönar. Sedan kan du öka avståndet och till slut också lägga på fart. Du kan springa ifrån hunden i inkallningen och börja bromsa kraftigt först när hunden är några steg ifrån dig. Hunden ska fortfarande bromsa in vid din sida, utan att komma upp framför dig.

Du kan kvalitetssäkra hundens förståelse för dina inbromsningar och din stillastående position genom att lägga ut en leksak framför dig. Kalla in hunden och spring mot leksaken några gånger. När du springer rakt mot belöningen, får hunden lov att ta den. Prova sedan att stå i samma position, men stå kvar stilla när du kallar in hunden. Om hunden springer förbi dig för att ta leksaken kan du ha en medhjälpare som plockar upp den. Belöna hunden med en annan leksak (kanske en ännu bättre leksak i början) om han stannar hos dig istället för att springa förbi dig. Senare kan du göra samma övning, fast börja springa när du kallar in och sedan bromsa in när hunden är några steg ifrån dig. Kom ihåg att gå tillbaka och springa rakt fram och låta hunden ta leksaken ofta, mer än hälften av gångerna. Hunden ska inte bli tveksam i tempot. Det är också viktigt att komma ihåg att hunden ska tycka att det är häftigt att stanna hos dig när du bromsar, inte bara bromsa för att leksaken försvinner annars. Blir det för mycket utebliven utlagd belöning kommer hunden börja bromsa istället för att skynda sig till dig när du är stillastående.

Framförbyten
Ett framförbyte betyder att hunden ska svänga direkt och röra sig mot dig. I framförbytet ändras din blindbyteslinje så att vägen rakt fram inte längre är ett alternativ. Hunden ska alltid svänga när du gör ett framförbyte om du följer Greg Derretts system. Du kan börja träna framförbyten genom att sätta hunden vid din sida. Ta sedan två steg ut åt sidan och tre steg bakåt medan hunden sitter kvar vänd framåt. Säg ”fri” samtidigt som du vrider dig ett halvt varv mot hunden. Hunden kommer nu att komma in på motsatt sida mot den du lämnade hunden på. Belöna hunden när han kommer till dig. Gör övningen på både höger och vänster sida.

Du kan kvalitetssäkra dina framförbyten genom att sätta hunden och gå ifrån den som till en inkallning. Kasta ut en leksak och starta hunden. Spring ihop med hunden till leksaken några gånger så att han blir sugen på att ta den. Nästa gång startar du hunden och springer iväg mot leksaken, men gör ett framförbyte när hunden kommer upp jämsides med dig. Belöna om hunden svänger med dig. Ha någon som kan plocka upp leksaken om hunden fortsätter rakt fram.

När hunden förstår framförbyten sittande kan du lägga in dem i inkallningar och i cirkelarbete.





Bakombyten För att lära hunden bakombyten kan du placera hunden i samma position som när du lärde in framförbytena. Hunden sitter i riktning bort från dig och du har tagit två steg ut till sidan och tre steg bakåt. Det är viktigt att hunden kan sitta stilla och hålla positionen trots att du går bakom, gå ofta fram och belöna hunden för att han sitter stilla. Nu går du på en diagonal linje med sikte på hundens svans. Du vill passera tätt intill hunden. Om hunden vrider huvudet bort från dig innan du har passerat bakom ryggen på hunden (lägg gärna en fysisk linje , till exempel ett koppel, som en fortsättning på hundens ryggrad, så att du vet om du har korsat linjen eller inte) börjar du om. Hunden ska bara vrida på huvudet när du har passerat linjen. När hunden vrider på huvudet när du passerar bakom ryggen på honom, kan du belöna – antingen med en godbit eller med ”fri” och lite lek. Variera dig gärna.

Ganska snart blir utmaningen här att lära hunden att inte vrida på huvudet förrän du har klivit över den tänkta linjen rakt ut från hundens ryggrad. Hundar lär sig snabbt att förutse och kan börja vända huvudet bort så fort du börjar gå på diagonalen. Därför är det viktigt att ofta ”ånga sig” och gå in och belöna hunden på samma sida som du startade på, utan att passera bakom ryggen på hunden. Tänk på att gå på samma sätt om du tänker byta bakom eller bara gå in och belöna för att hunden väntar på rätt signal. Den här övningen kommer, ihop med cirkelträning med hunden på insidan, göra hunden väl förberedd inför de första bakombytesövningarna på hopphinder.

Samanfattning De här övningarna kan du börja med redan med en liten valp. De lär hunden hur han ska reagera på dina olika signaler och att det är kul att springa ihop med dig. Tänk på att hålla träningspassen korta och belöningarna häftiga. Torrhandling ska vara roligt för både dig och hunden. Burlekarna är ett väldigt bra komplement till din torrhandling. Du kan träna på spurter , inkallningar och fokus framåt i start med hjälp av buren. Med burlekarna kan du också få korta, naturliga pauser i din träning när du planerar nästa pass medan hunden väntar på nästa repetition i en öppen bur.

Tänk på att det du gör i resten av hundens vardag kan påverka hundens förståelse för handling. Om hunden ständigt byter sida bakom ryggen på dig i vardagen, kan det bli svårare att få den att aldrig göra det på agilitybanan. Om hunden alltid drar i kopplet och inte är följsam på promenader kan det göra din träning svårare. Mina första handlingsövningar med valpen börjar redan under de första koppelpromenaderna, där jag belönar hunden för att följa vid min sida, stanna när jag stannar och hålla sig på en och samma sida.