Selektiv uppmärksamhet

När jag tränar hund är jag ofta väldigt koncentrerad. Om man jobbar på någon liten detalj handlar det om att observera noga och vara beredd att reagera snabbt när man ser beteendet man är ute efter. Om du inte redan har gjort det här testet kan det vara intressant att börja där.

När jag såg filmen första gången för många år sedan var jag väldigt koncentrerad på att räkna passningar. Någon gorilla såg jag inte, och jag var väldigt förvånad när jag fick se filmen igen. På samma sätt har jag ibland missat beteenden som hunden gör för att jag är så fokuserad på ett annat beteende. När jag skulle lära valp-Squid att hålla fast föremål var jag så fokuserad på hennes mun att jag helt missade att hon varje gång lyfte tassen för att slå föremålet ur munnen. Samtidigt som jag belönade att hon höll fast, klickade jag också för tassrörelsen. Jag upptäckte inte det här förrän jag försökte öka tiden och hon då slog föremålet ur munnen med tassen. Det tog lite extra tid att fixa…

Man pratar ju ofta om att det är viktigt att bara fokusera på vad man vill ha i träningen. Men på grund av gorilla-effekten kan det också vara bra att också fundera på vad man inte vill ha. En sådan sak kan till exempel vara tassrörelser eller ljud. Om hunden gör rätt, men samtidigt piper, vill du kanske inte belöna. Att vara uppmärksam även på vad du inte vill ha kan rädda dig från ett felklick. En annan bra sak är att med jämna mellanrum filma sina träningspass. När man ser träningen utifrån är det lättare att upptäcka eventuella beteenden som man råkar få med på köpet.

3 svar på ”Selektiv uppmärksamhet

  1. Rent krasst brukar jag alltid säga till de ekipage jag hjälper på vägen att ”våga vara petiga”.Vågar du inte vara petig för att du är rädd för att hunden blir låg och osäker,ja då har du helt enkelt gjort övningen för svår för den nivån ni är på just nu.

  2. Det där är så roligt! Älskar verkligen såna saker (hon-som-tittar-på-brain-games). Men en tanke. Ska man vara så petig från första början? Jag har nog alltid tänkt att man kanske får släppa igenom lite skräp i början? T.ex på en klickerkurs jag hade nyss så släppte vi igenom lite ljud för att hundarna precis började lära sig erbjuda beteenden istället för att bara vara passiva. Men man kanske ska undvika/försöka lägga rätta miljön från start?

    • Jag tror inte att det finns något svar på hur petig man SKA vara. Det viktiga är att man är medveten om vad man släpper igenom och eventuellt belönar, så att det inte sker utan att man vet om det. Dert var egentligen hela poängen med inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.